НОВИНИ

В Литва протестиращи срещу здравните пропуски блокираха парламента

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:25, 11.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Напрежение пред парламента на Литва. Протест и блокада на сградата заради въведените здравни пропуски. Стигна се до сблъсъци с полицията, която на свой ред използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Днес правителството ще заседава, за да реши дали от 13-ти септември ще се изисква ковид пропуск за обществения транспорт и при посещение на магазини и събития.

Около два часа през нощта полицията разпръсна малкото останали протестиращи пред литовския парламент. По-рано през деня крайнодесни групи организираха демонстрация срещу намерението на правителството да въведе редица забрани за неваксинирани. След края на тяхната проява обаче стотици неорганизирани протестиращи се отправиха към парламента и блокираха входовете, докато вътре все още се намираха депутати и журналисти.

"Част от протестиращите избраха методи, които надхвърлят границите на езика на омразата и дори повдигат въпроси за физическата сигурност на политиците. Започваме да мислим как да защитим нашия парламент, нашата демократична система", каза председателят на парламента на Литва Виктория Чмилите-Нилсен.

Камъни, бутилки и бомбички хвърчаха срещу силите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ. Шестима души са задържани.

"Започна криминално разследване срещу организаторите на бунтовете, тъй като са нанесени щети на полицейско имущество, а служител на реда беше ранен. Не е изключено да започнат и други процедури", каза началникът на полицията Ренатас Пожела.

Намерението на правителството е от 13 септември в Литва да се иска здравен пропуск за използване на обществен транспорт и услуги, изискващи близък контакт, както и за посещение на медицински заведения и някои магазини. Пропускът ще се предоставя на ваксинирани, преболедували ковид или хора със скорошен негативен тест.

Целта е да се стимулира ваксинационната кампания. Недоволните настояват, че по този начин се нарушават гражданските им свободи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли увеличена цената на водата в Кюстендилско?
Ще бъде ли увеличена цената на водата в Кюстендилско?
42 души са загинали при горски пожари в Алжир
42 души са загинали при горски пожари в Алжир