В Литва протестиращи срещу здравните пропуски блокираха парламента

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:25, 11.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Напрежение пред парламента на Литва. Протест и блокада на сградата заради въведените здравни пропуски. Стигна се до сблъсъци с полицията, която на свой ред използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Днес правителството ще заседава, за да реши дали от 13-ти септември ще се изисква ковид пропуск за обществения транспорт и при посещение на магазини и събития.

Около два часа през нощта полицията разпръсна малкото останали протестиращи пред литовския парламент. По-рано през деня крайнодесни групи организираха демонстрация срещу намерението на правителството да въведе редица забрани за неваксинирани. След края на тяхната проява обаче стотици неорганизирани протестиращи се отправиха към парламента и блокираха входовете, докато вътре все още се намираха депутати и журналисти.

"Част от протестиращите избраха методи, които надхвърлят границите на езика на омразата и дори повдигат въпроси за физическата сигурност на политиците. Започваме да мислим как да защитим нашия парламент, нашата демократична система", каза председателят на парламента на Литва Виктория Чмилите-Нилсен.

Камъни, бутилки и бомбички хвърчаха срещу силите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ. Шестима души са задържани.

"Започна криминално разследване срещу организаторите на бунтовете, тъй като са нанесени щети на полицейско имущество, а служител на реда беше ранен. Не е изключено да започнат и други процедури", каза началникът на полицията Ренатас Пожела.

Намерението на правителството е от 13 септември в Литва да се иска здравен пропуск за използване на обществен транспорт и услуги, изискващи близък контакт, както и за посещение на медицински заведения и някои магазини. Пропускът ще се предоставя на ваксинирани, преболедували ковид или хора със скорошен негативен тест.

Целта е да се стимулира ваксинационната кампания. Недоволните настояват, че по този начин се нарушават гражданските им свободи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли увеличена цената на водата в Кюстендилско?
Ще бъде ли увеличена цената на водата в Кюстендилско?
42 души са загинали при горски пожари в Алжир
42 души са загинали при горски пожари в Алжир