НОВИНИ

Разказ от първо лице: БГ пожарникари, борили се с огъня в РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 10.08.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

След битката с огнената стихия в Република Северна Македония българските пожарникари, участвали в гасенето на големите пожари там, вече са у дома. Дни наред българските огнеборци бяха рамо до рамо с колегите си зад граница, помогнаха за спасяването на няколко села и се превърнаха в истински герои за местното население.

25 български пожарникари от регионалните дирекции в Благоевград и Смолян с три пожарни автомобила дни наред се борят с пламъците в западната ни съседка. Изпратени са в Република Северна Македония на 4 август, когато огънят се приближава опасно близо до българската граница.

"Пожарът наистина беше много голям. Ние, когато отидохме там, директно от границата ни дислоцираха, директно към пожара. Установихме се на южния фронт в землището на село Чифлик и веднага започнахме гасителни действия", разказа директорът на пожарната в Благоевград комисар Георги Пармаков.

На следващия ден огънят отново се разпалва. Пожарът се разпространява във всички посоки и заплашва няколко села.

"Ние бяхме от страната на Пехчево и трябваше по най-бързия начин да се преместим в Нов Истевник. Направихме го, въпреки че пътят вече беше прехвърлен и трябваше да минаваме де факто през огъня. Стигнахме до селото, където бяха разположени сили и средства от местната пожарна, разположихме и нашите автомобили и започнахме охрана и гасене на пожара по периметъра около селото. Не допуснахме обхващането на нови къщи", сподели Валентин Василев.

Българските пожарникари се борят с пламъците рамо до рамо с македонските си колеги. Пожарникари от Австрия и Словения също помагат. Сърбия и Румъния се включват със специализирани хеликоптери.

Всички огнеборци се превръщат в истински герои и спасители за местното население.

"Просто ще ви дам един пример, в един от дните, докато се прибират нашите екипи, е имало някакво тържество в една от залите и хората са станали на крака и са им ръкопляскали", допълни Валентин Василев.

Въпреки всички трудности – нестихващия огън, силния вятър, труднопроходимия планински терен и горещината, българските пожарникари се справят отлично със задачата. А други 27 техни колеги вече са в Република Северна Македония, за да помогнат до окончателното овладяване на огъня.

Репортери: Антония Сукалинска, Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Николов обяви личните причини за оттеглянето си от кандидат-премиерския пост
Пламен Николов обяви личните причини за оттеглянето си от кандидат-премиерския пост
Три лодки ще ни представят на Световното по гребане за юноши в Пловдив
Три лодки ще ни представят на Световното по гребане за юноши в Пловдив