НОВИНИ

Трифонов: Отиваме на нови избори, ИТН няма да внесе за гласуване проекта си за правителство (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:43, 10.08.2021
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" няма да внесе за гласуване проекта си за правителство. Това обяви лидерът Слави Трифонов в триминутно живо включване във Фейсбук. Партията му няма да подкрепи и кабинет, предложен от която и да е от другите политически сили. Трифонов обаче ще даде подкрепата на партията си за кандидатурата на Румен Радев за държавен глава.

По-малко от 24 часа преди официално обявеното гласуване в пленарна зала на проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов, Слави Трифонов обяви, че изобщо няма да внесе кабинета за гласуване.

В петък, в последния възможен час - 17.00, изпълненият мандат, връчен седмица по-рано от президента Румен Радев на ИТН, беше върнат изпълнен. Веднага след като проектосъставът на правителството беше изчетен от кандидат-премиера Пламен Николов, се разгоряха горещи политически спорове сред така наречените партии на протеста относно това дали такъв състав би могъл да бъде подкрепен.

Отказана подкрепа: Как се стигна до решението на ИТН?

Спорната фигура на обявения не само за кандидат вътрешен министър, но и за вицепремиер Петър Илиев още повече разгорещи споровете. Вчера от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и днес от "Демократична България" заявиха твърдо, че ще гласуват против кабинета, а от БСП също казаха, че няма да застанат зад правителство, в което фигурира Петър Илиев. Всичко това доведе до днешното решение на Слави Трифонов.

Отказът на "Демократична България" и ИБГНИ да подкрепят правителство на ИТН означава, че протестът срещу ГЕРБ е останал в миналото, заяви днес Слави Трифонов.

"В настоящето има амбиции, предателства и игри, абсолютно неприемливи за мен и моите колеги", заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов обясни, че от партията му е направено всичко възможно с всички компромиси и жестове към т.нар. партии на протеста, за да подкрепят правителство на ИТН като първа политическа сила.

"Направихме всичко възможно, за да са спокойни хората, да има правителство и да са доволни от партиите на протеста. Това не се случи заради поведението им и предателството от страна на ДБ и ИБГНИ. Не е тежка тази дума предателство - предателство е, когато някой те предаде. Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото ясно бяхме заявили, че без тяхна подкрепа няма да предлагаме кабинет. Това означава, че отиваме на нови избори, защото ние, като първа политическа сила, няма да подкрепим в следващ мандат нито партиите на статуквото, нито ДБ, нито ИБГНИ", допълни Слави Трифонов.

По думите му съществува вероятността при следващите две възможности, определени от конституцията, ДБ и ИБГНИ да постъпят "национално отговорно" и да се съберат с БСП, ДПС и ГЕРБ, да подкрепят правителство и да управляват заедно, както го правели до неотдавна.

"На президентските избори ИТН ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев, защото той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България, обяви още Трифонов и коментира: "И с нашата подкрепа се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур".

Трифонов благодари на всички, които не са се уплашили и са застанали с имената си до тях, на ПГ на ИТН и всички съмишленици. "Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим заедно", подчерта лидерът на "Има такъв народ".

Очевидно позицията на Слави Трифонов е, че без подкрепата на неговата партия нови предсрочни избори са сигурни. Ако и ГЕРБ останат твърди в позицията си до момента - очевидно избори през октомври са неизбежни.

Междувременно преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров коментира, че изявленията на партийния лидер имат само политически ефект.

Няма юридически ефект, тъй като процедурата е стигнала до парламентарна фаза. Има указ на президента, с който се предлага на НС да гласува кандидата за министър-председател Пламен Николов. Това, което може да направи, но това е личен акт - кандидатът за министър-председател да оттегли своето съгласие да бъде номиниран и да бъде гласуван като министър-председател и това заявление трябва да бъде подадено до президента. Президентът трябва да направи изявление публично, че приема първия опит за формиране на правителство за неуспешен и пристъпва към втори опит", каза още проф. Пламен Киров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златните Ивет Горанова и Стойка Кръстева стават почетни граждани на Плевен
Златните Ивет Горанова и Стойка Кръстева стават почетни граждани на Плевен
Ръководството на НДК подава оставка
Ръководството на НДК подава оставка