НОВИНИ

В "Майчин дом" спасиха родилка с тежък хроничен дефицит на кръвни клетки

бебе
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 14.06.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ "Майчин дом". Жената е с хронично заболяване панцитопения, свързано с намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, съответно и с невъзможност за кръвосъсирване, съобщиха от болницата.

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

В момента на постъпване в "Майчин дом" пациентката е с контракции и с начално разкритие.

"Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите ѝ бяха с критично ниво 40 и с препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч. организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с главата нагоре към матката и с краката насочени към родилния канал), трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето", разказа д-р Любомир Джеров, извършил раждането.

Той обясни, че гестационният период - 34 г.с. и завършената кортикостероидна профилактика за белите дробове на бебето, са благоприятствали раждането.

Бебето е с тегло 2 килограма и за него се грижат неонатолозите в Клиниката по неонатология в "Майчин дом". Майката е в Послеродово отделение и се чувства добре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време през почивните дни
Слънчево време през почивните дни
След градушка колкото яйце: Започна огледът на щетите в Нова Загора
След градушка колкото яйце: Започна огледът на щетите в Нова Загора