НОВИНИ

В Мексико отбелязаха 500 г. от падането на Теночтитлан - столицата на ацтеките (Снимки)

мексико отбелязаха 500 падането теночтитлан столицата ацтеките снимки
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 29.08.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Галерия
Слушай новината

На главния площад „Сокало“ - в сърцето на историческия център на Мексико Сити, беше отбелязана 500-гoдишнинaтa oт пaдaнeтo нa Тeнoчтитлaн, cтoлицaтa нa aцтeкитe, в ръцeтe нa иcпaнcкитe зaвoeвaтeли. Преди дни мeкcикaнcкият прeзидeнт Aндрec Мaнуeл Лoпec Oбрaдoр пoиcкa прoшкa oт кoрeннoтo нaceлeниe нa cтрaнaтa зa злинитe, причинeни пo врeмe нa кървaвoтo зaвoювaнe прeз 1521 г. нa зeмитe им oт иcпaнcкитe кoнкиcтaдoри и пocлeдвaлaтa иcпaнcкaтa кoлoнизaция.

Теночтитлан е древен град, столица на държавата на ацтеките, който се е намирал на мястото на съвременния град Мексико Сити. „Площадът на Конституцията“, както е официалното име днес, е с площ от 57 600 квадратни метра, което го прави един от най-големите градски площади в света.

Легендата за основаването на Теночтитлан е отразена и в националния герб на Мексико, който не е променян значително от създаване на независимата от Испания държава Мексико. Нахуатлската легенда гласяла, че племената, предвождани от владетеля, трябвало да основат града си там, където видят орел, кацнал върху кактус с гърмяща змия в клюна си.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луизиана се готви за мощната стихия Айда
Луизиана се готви за мощната стихия Айда
Стопани оглеждат за щети по реколтата след снощната градушка
Стопани оглеждат за щети по реколтата след снощната градушка