Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В МВнР е в ход работата по организиране на парламентарните избори зад граница

от БНТ
12:34, 15.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
мвнр извика посланика македония заради клеветническата кампания
Слушай новината

В Министерството на външните работи е в ход работата по организиране на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. зад граница, като вече е получено първото съгласие – от Великобритания, за вота на нейна територия.

За да бъде гарантирано правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства бяха дадени указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на изборите и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, включително такива с вторична дипломатическа акредитация, съобщиха от МВнР.

В резултат, на 14 май 2021 г. британското министерство на външните работи ни информира, че страната дава съгласие за провеждане на изборите. В получената нота няма посочено ограничение на броя на секциите, които могат да бъдат разкрити на територията на Великобритания. Отчетено е намерението да се разкрият секции на различни места, включително и в посолството ни в Лондон. Британската страна уточнява, че организаторите на гласуването трябва да гарантират, че изборите ще протекат съгласно действащите във всички части на Великобритания към момента на вота правила и препоръки, свързани с превенцията на разпространение на коронавируса.

В рамките на подготовката на изборите зад граница към момента МВнР е извършило още следните дейности:

· създадена е Работна група „Избори“,

· подготвен и изпратен на ЦИК е индикативен бюджет за вота в чужбина,

· изпратено е писмо на ЦИК с официалния имейл адрес, по който ще се осъществява кореспонденцията между МВнР и ЦИК,

· дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс,

· на сайта на МВнР е разкрита рубрика „Избори за НС 11 юли 2021 г.“, където ще бъде публикувана важна информация, свързана с гласуването зад граница.

Сънародниците ни в чужбина ще могат да се информират и от сайтовете на съответните ни дипломатически мисии, както и от техните профили в социалните мрежи.

За организирането на вота зад граница, както и досега, МВнР заявява готовността си да работи в тясно сътрудничество с българските общности в чужбина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА с важно съобщение за феновете
ЦСКА с важно съобщение за феновете
Пътуващите за Гърция могат да използват два гранични пункта
Пътуващите за Гърция могат да използват два гранични пункта