НОВИНИ

В Нова Зеландия се очаква присъдата на мъжа, който уби 51 души

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:28, 24.08.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Нова Зеландия се очаква присъда по най-големия процес в историята на страната. Обвинението настоява мъжът, който миналата година уби 51 мюсюлмани в Крайстчърч, да получи доживотна присъда, без право на обжалване. По време на разследването се появи и "балканска следа". Оказа се, че нападателят е посещавал и България.

При засилени мерки за сигурност Нова Зеландия се връща към спомена за най-кървавия атентат в историята си. 15 март 2019 г. Петък, когато Брентън Тарант откри огън в две джамии. Атакува по време на молитвите.

Със стрелеца се гледахме в очите. Видях мига, в който се превърнах в негова мишена. Простреля ме девет пъти.

Оцелели и близки на загиналите се изправиха пред нападателя. 29-годишният Тарант. Фитнес инструктор. Без образование, но с огромна страст към историята, и най-вече към битките между мюсюлмани и християни.

Тарант беше задържан на път за трета джамия. Той призна, че е искал да ликвидира много хора, много повече, отколкото е убил. Атаката му била планирана дълго и прецизно. Искал да отмъсти за ислямизирането на Европа. По оръжията му имаше надписи и на кирилица.

Оказа се, че е пътувал до Балканите и е проучвал историята на района. Бил е в България, Турция, Сърбия, Румъния. Посещавал е и Унгария. Вдъхновявал се от крайнодесния терорист - норвежеца Андреш Брайвик. И подобно на него изготвил манифест.

Нападението в Крайстчърч накара властите в Нова Зеландия да въведат законови промени, за да ограничат достъпа и притежаването на оръжие.

Не споменавайте терориста, споменавайте жертвите - не спираше да призовава през изминалите месеци премиерката на Нова Зеландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положиха паметна плоча на алпиниста Иван Томов в Рила
Положиха паметна плоча на алпиниста Иван Томов в Рила
Беларуската опозиция призова гражданите да използват мирни форми на протест
Беларуската опозиция призова гражданите да използват мирни форми на протест