НОВИНИ

Беларуската опозиция призова гражданите да използват мирни форми на протест

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:27, 24.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Съединените щати призоваха Минск да освободи всички политически затворници. Вашингтон не разполага с индикации за евентуална руска военна намеса в Беларус.

Високопоставен американски представител се срещна в Литва с беларуския опозиционен водач Светлана Тихановская. Двама нейни сътрудници бяха арестувани в Минск.Александър Лукашенко се появи с бронирана жилетка и автомат "Калашников".

Беларуската опозиция призова гражданите да използват мирни форми на протест включително отзоваване на депутати от местните съвети и от парламента на страната.

На фона на масовите протести в Минск, лидерът Светлана Тихановская се срещна с дипломат номер две на Съединените щати Стивън Бигън във Вилнюс.

"Осъждаме нарушаването на човешките права и насилието, което видяхме в Беларус след изборите. Призоваваме правителството на страната да освободи политическите затворници. Съединените щати няма да решават хода на събитията в Беларус, това е право на беларуския народ", каза зам.-държавният секретар на САЩ Стивън Бигън.

Подкрепата за Тихановская не стихва, въпреки че тя няма да участва в евентуални нови президентски избори, но смята, че кандидат може да бъде съпругът й Сергей.

Беларуската опозиция се надява на диалог с управляващите.

Александър Лукашенко се появи с бронирана жилетка и автомат "Калашников" в ръка около резиденцията си недалеч от демонстрантите. Той заяви, че протестите съвсем не помагат за затихването на заразата с коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Нова Зеландия се очаква присъдата на мъжа, който уби 51 души
В Нова Зеландия се очаква присъдата на мъжа, който уби 51 души
30 000 души останаха без вода в Свищовско
30 000 души останаха без вода в Свищовско