НОВИНИ

Електронни здравни рецепти от началото на 2021 г.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:49, 24.08.2020 (обновена)
5466
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

Край на хартиените рецепти и направления. От януари те ще бъдат заменени с електронни. Така ще можем да си вземаме лекарства от аптеката и да ходим на преглед при специалист без да носим хартиени документи.

Въвеждането на електронната рецепта ще спести време и разходки на пациентите.

"Това цялото разтакаване по аптеки - па връщане. Ще може да се оправи по дигитален път", каза д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар.

"Пациентът отива на едно място при специалиста и след това отива в аптеката и си получава медикаментите. Това е финалната ни цел", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Рецептурните книжки ще станат безсмислени. Няма да бъдат в употреба", каза д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар.

Лекари и фармацевти не трябва да инвестират в нов софтуер, за да работят с електронни рецепта и направление.

"Лекарят, на практика така ни е обещано, ще работи по същия начин. Само че вместо да натиска иконата "Принт" ще натиска иконата "Сейв". Пациентът си тръгва без нищо - нито с рецепта хартия в ръката, нито с талон направление", каза д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар.

Електронните направление и рецепта ще са готови до края на годината. Въвеждането им ще започне от януари догодина.

"Необходимо е време първо на софтуерните фирми второ на нас. Ако те осигурят тестова среда декември месец. Няма как да стартира от месец януари", каза Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Според мен от 3 до 6 месеца е един оптимален срок, в който могат да се усетят, нека да го наречем всички "скърцащи елементи в системата, ако има такива", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Тепърва ще се решава как ще се идентифицираме, за да получим лекарствата си с електронна рецепта. Ще се обсъжда и как можем да вземем медикаментите на близък или роднина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение (ОБОБЩЕНИЕ)
Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение (ОБОБЩЕНИЕ)
7 души са загинали в наводненията в черноморския район на Турция
7 души са загинали в наводненията в черноморския район на Турция