НОВИНИ

Национално съвещание на прокуратурата на фона на протести

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:05, 24.08.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Национално съвещание събра прокурори и следователи от цялата страна в резиденция "Бояна". Темата - отстояване на независимостта на Съдебната система. Сред поканените са депутати, министри, дипломати, както и президентът Румен Радев, въпреки критиките му към главния прокурор от последния месец.

На влизане магистратите бяха посрещнати от протестиращи, които за пореден път поискаха оставката на обвинител номер едно - Иван Гешев.

Съвещанието е организирано във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В нея магистратите се обявяват против посегателството върху независимостта на съдебната власт и доброто им име.

Главният прокурор обяви, че червената линия в опитите за подчиняване на прокуратурата вече е достигната и тази червена линия не трябва да бъде преминавана.

В началото на съвещанието говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че не един път в свои решения Европейският съд по правата на човека е подчертавал, че Прокуратурата трябва да бъде независима, а прокурорите трябва да работят така, че да вземат решенията си без риск от какъвто и да бил натиск, най-малко пък политически.

Пред своите колеги Иван Гешев обясни за кои прокуратурата е лоша и според кои е мафия.

Иван Гешев, главен прокурор на Република България: "Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на българската свобода - В. Левски. Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти - едни за хората с милиарди, с политическо и медийно влияние и други - за останалите българи, така както беше десетилетия. Защото решихме проблема с телефонните измами, защото намалихме кражбите и грабежите за първите 5 месеца от тази година с над 20%. Защото правим всичко възможно хората да живеят без страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания или ще бъдат изнасилени, убити или запалени в къщите си. Защото в съда бяха внесени дела или защото извън България се укриват едни от най-влиятелните и богати хора, които смятаха, че за тях законът не важи, а се отнася за социално слабите - тези, които те наричат простолюдие.Това е причината ние да сме лоши за лошите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ханс Флик: Много хора заслужават похвали
Ханс Флик: Много хора заслужават похвали
Проф. Матанов: Църквата "Христос Спасител" също става джамия, което вече е обезпокояваща тенденция
Проф. Матанов: Църквата "Христос Спасител" също става джамия, което вече е обезпокояваща тенденция