НОВИНИ

Проф. Матанов: Църквата "Христос Спасител" също става джамия, което вече е обезпокояваща тенденция

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 24.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След храма "Света София" в Истанбул, турските власти превърнаха още една византийска църква в джамия с президентски указ. Става дума църквата "Христос Спасител" в Истанбул, която след завладяването на Константинопол е превърната в джамия. След Втората световна война тя обаче функционира като музей. Колко ценна е тази църква и защо се стига до това решение?

Провокация ли е това от страна на турската държава - коментира в Сутрешния блок на БНТ проф. Христо Матанов, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет.

Църквата е много ценна и от научна, и от туристическа гледна точка, макар по обем да не може да се сравни със "Света София". Ценното в нея са вътрешните мозайки и стенописи, осъществени в началото на 14. век от великия държавник Теодор Метохит.

Проф. Матанов обясни, че решението на Върховния съд е от миналата година. Сега излиза президентския указ. Това е отговор на изострянето на отношенията с Гърция и с Франция във връзка със сондирането на газовите находища в Източното Средиземноморие.

По думите на проф. Матанов съдбата на "Света София" и на "Христос Спасител" никога не е била на първо място в новините поне в България. Това показва, че България се вълнува повече от геополитическия или финансов смисъл на нещата, отколкото на църкви, които са били джамии някога.

Като обезпокояваща тенденция определи проф. Матанов случващото се с тези обекти в Турция, защото, според него, така се слага край на светския ислям, който господстваше в Република Турция от времето на Кемал Ататюрк и се минава към неоосманизъм, което включва превръщането на бившите джамии отново в джамии, промяна в законодателството, смачкването на военните като гарант на светския характер на държавата и т.н.

Вижте във видеото целия разговор с проф. Матанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национално съвещание на прокуратурата на фона на протести
Национално съвещание на прокуратурата на фона на протести
"Масово посрещане на Иван Гешев" с искане за оставката му
"Масово посрещане на Иван Гешев" с искане за оставката му