НОВИНИ

Първа мюсюлманска молитва от 86 години в "Света София" в Истанбул

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 24.07.2020
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Хиляди се събраха за първата мюсюлманска молитва във вече бившия музей "Света София" в Истанбул. Промяната на статута на храма, инициирана от президента Реджеп Ердоган, е критикувана широко зад граница.

Историята на базиликата "Света София" започва през 532 година, когато по нареждане на византийския император Юстиниан, започва строежът й. Пет години по-късно храмът е готов и в продължение на 900 години това е най-важната църква за християнството.

Когато завладява Константинопол през 1453-та, султан Мехмед Втори я превръща в джамия. "Света София" става един от най-големите мюсюлмански храмове за 500 години.

Затворена е за богослужения по времето на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк през 1931-ва година. 4 години по-късно е превърната в музей с декрет, подписан от Ататюрк.

На 10 юли, след решение на Висшия административен съвет и указ, подписан от президента Ердоган, статутът на Света София е променен, и от музей, тя отново става джамия. Храмът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, откъдето вече обявиха, че започват ревизия на статута му.

Хиляда души в храма, сред тях президентът Ердоган, и многократно повече се събраха за първата мюсюлманска молитва от 86 години във вече бившия музей Света София - част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Саит Чолак - богомолец: Днес приключват 86 години на нашия копнеж. Благодарение на президента и решението на съда, днес сме на петъчната молитва в Света София.

Критици в Турция виждат в трансформацията бягство от разговор по икономическите проблеми, опит за консолидация на консервативните среди около властта и заявка за отказ от светските принципи. Мнение споделяно и от наши учени.

Проф. Христо Матанов - преподавател в Историческия ф-т на СУ"Кл.Охридски": Съвременното правителство на Турция разрушава един по един основните завети на Кемал Ататюрк.

За молитвата подът на храма е застлан с тюркоазен килим, християнските символи са покрити с бели завеси или поставени в затъмнение. Под купола е издигнато скеле за работите по преустройството.

Екатерина Захариева, министър на външните работи на България: Мога да кажа, че за съжаление решението е взето, и ще правим всичко възможно, включително в комитета на ЮНЕСКО, да се съхранят християнските символи.

Изразяваме наистина голямо съжаление за промяната на статута на "Света София" и се присъединяваме към призивите на международната общност, и на ЕС - много всъщност държави, включително ЕС, и на ЮНЕСКО, за запазване на досегашния статут на този храм.

Гръцкият еврокомисар и заместник - председател на Еврокомисията с ресор "защита на европейския начин на живот" Маргаритис Схинас не скри гнева си от събитията в Истанбул. Той определи действията на турските власти като "лоша отправна точка" за отношенията с Евросъюза.

Траурен звън на камбани в цяла Гърция и Кипър отбеляза мюсюлманската молитва в "Света София".

Остро реагира и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който заяви, че е налице оскърбление на цивилизацията от 21-ви век:

Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция: Случващото се днес в Истанбул не е проява на сила, а на слабост. Разбира се те не могат да затъмнят сиянието на обект от Световното културно наследство, но опетняват универсални ценности. Затова е нужно и универсално осъждане.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел преди дни призова президента Ердоган да се откаже от превръщането в джамия на "Света София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Няма да има никаква промяна със смяната на министрите в правителството
Мая Манолова: Няма да има никаква промяна със смяната на министрите в правителството
Протестното автошествие в Бургас ще продължи до около 20:30ч.
Протестното автошествие в Бургас ще продължи до около 20:30ч.