НОВИНИ

Новите министри се заклеха (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:59, 24.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Парламентът одобри рокадите в правителството. Четири оставки и петима нови министри в кабинета "Борисов 3". Вътрешните работи поема Христо Терзийски, финансите - Кирил Ананиев, икономиката - Лъчезар Борисов, здравеопазването - Костадин Ангелов, а за туризма вече ще отговаря вицепремиерът Мариана Николова.

След поредната смяна на министри в кабинета "Борисов 3", това се превръща в правителството с рекорден брой сменени министри. Борисов се зарече отдавна, че ще отстранява всеки, за когото има съмнения за нередности в работата му или съмнителни обвързаности.

Днес от новозаклелите се министри пред журналисти спря само Кирил Ананиев, който очерта приоритетите си като първа работа и заяви това, което вчера премиерът анонсира, че в началото на седмицата ще обявят нови социално-икономически мерки за справяне с пандемията.

Днес дебатът в зала премина не по същество. С викове "Оставка", без премиера и без отстранените министри.

Със 116 гласа "за" и 89 "против" приключи още една рокада в кабинета "Борисов 3". Отстранените министри не присъстваха.

Без дебат по същество, повече от времето мина в неколкократни призиви от БСП да дойде премиерът. Накрая беше поискана и почивка, за да има време Бойко Борисов да се придвижи.

"Него го няма, той отново се е изплашил, отново се е скрил, г-жо председател, прекъснете заседанието, поканете министър-председателя по най-учтив начин", заяви депутатът от ПГ на БСП Георги Свиленски.

Премиерът не уважи желанието им. Скандирания "оставка" съпровождаха дебата по промените в кабинета.

"Време е да спрем това всичкото. И отговорността е не само ваша, но аз се обръщам към вас. Това трябва да спре", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев.

СНИМКИ: БГНЕС

"БСП скандират оставка, а всички знаем, че на ум викат заплатка. Защото, ако слушаха призивите на хората от улицата и на техния президент, не трябваше да са в зала", коментира депутатът от ПГ на "Обединени патриоти" Юлиян Ангелов.

Левицата отново настоя за оставката на целия кабинет, смятат, че управляващите живеят в паралелен свят и че премиерът цели само собственото си оцеляване.

"Предлагате имитация на промяна, мимикрия с оставка на министри. Винаги, когато има проблем, се гори бушон, за да се спаси системата. Мотивът е страх, страх от хората, които протестират и страх от търсене на отговорност. Целта каква е? Оцеляване, на всяка цена, без оглед на това какво ще плати държавата", заяви председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова.

"Тази оставка категорично не трябва да бъде подавана. Категорично не трябва да заставаме зад юмрука, а трябва да заставаме зад протегнатата ръка, затова ние протягаме ръка и с този ремонт на правителството, ние даваме нашите цели, така че, моля ви, колеги, не викайте "Оставка!" на правителството, защото не знаете какво ще ви донесе това", депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Депутатите от Движението за права и свободи не взеха думата в дебата по рокадите в правителството.

Това, което стана ясно днес, е че Владислав Горанов няма да се върне в парламента като депутат, защото бяха прекратени неговите правомощия по негово искане. Най-вероятно министърът на туризма Николина Ангелкова ще се върне на работа в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Телефонните измами са спаднали с 94% през последните 3 години
Гешев: Телефонните измами са спаднали с 94% през последните 3 години
Още три състезания във Формула 1 през 2020-та
Още три състезания във Формула 1 през 2020-та