НОВИНИ

Гешев: Телефонните измами са спаднали с 94% през последните 3 години

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:07, 24.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Спад на битовата престъпност през първите пет месеца на годината отчетоха от МВР и прокуратурата. Главният прокурор Иван Гешев коментира, че този резултат е възможен заради доброто взаимодействие между държавното обвинение и полицията. Гешев благодари на досегашният вътрешен министър Младен Маринов за съвместната работа през годините.

През първите пет месеца на годината кражбите и грабежите са спаднали с над 20% в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от МВР и прокуратурата. Най-сериозен обаче е спадът при кражбите на автомобили.

Иван Гешев, главен прокурор: Ставаше въпрос за 25 - 30 кражби на автомобили дневно. Днес, в момента, днес има 3 кражби на територията на цялата страна, има дни без нито една кражба.

Според главния прокурор задържането на групи с телефонни измамници, отнемали спестяванията предимно на възрастни хора, също е дало сериозен резултат.

Иван Гешев, главен прокурор: В сравнение с 2017 година, намалението на телефонните измами, искам ясно да бъде чута е 94%. Тази година, понеже отчитате първите пет месеца, става въпрос за единични случаи.

Главният секретар на МВР е категоричен, че работата на полицията на първо място е да допуска извършването на все по-малко престъпления, а не да бъде на крачка след престъпността.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: На нас работата ни е да се борим с престъпността, да залавяме извършителите на престъпления, но превенцията е много важна.

Според главния прокурор е важно взаимодействието на местно ниво между прокуратурата, полицията и местната власт да бъде по модела на съвместната работа на национално ниво. Иван Гешев награди Младен Маринов с отличие „Служебна благодарност" и „Награден нож".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-и ден на протести в София: блокираха 10 кръстовища (обобщение)
16-и ден на протести в София: блокираха 10 кръстовища (обобщение)
Новите министри се заклеха (Обзор)
Новите министри се заклеха (Обзор)