МВР: Кражбите у нас са спаднали с над 25% за последните пет месеца

от БНТ
11:20, 24.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

МВР отчете дейността в борбата срещу битовата престъпност в страната. На Националното съвещание присъства и главният прокурор Иван Гешев.

Гешев благодари на служителите на МВР за свършеното от началото на годината в условията на пандемия, като подчерта какво напрежение е коствало това на всички тях.

По отношение на телефонните измами, главният прокурор изнесе данни, че пред 2017 година те са намалели с 94%, през 2019 година - намалението е 90,7 %, а през периода януари-май тази година става въпрос за единични случаи.

Преди 10-15 години е имало 25-30 кражби на МПС-та дневно в страната, днес има по три кражби, а има дни без нито една кражба, каза Гешев.

Кражбите са спаднали с над 25% в сравнение с предишния 5-месечен период, грабежите също са спаднали с близо 20%.

За първите пет месеца от началото на годината по отношение на битовата престъпност са образувани над 550 досъдебни производства, над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и стотици са внесени обвинителните актове, допълни Гешев.

Има единични случаи, където с месеци няма извършено престъпление, каза още той.

Според Гешев тези резултати са възможни благодарение на доброто взаимодействие в рамките на закона между прокуратурата и МВР, в доверието, което е било изградено между Върховната касационна прокуратура и досегашния вътрешен министър Младен Маринов. Гешев е категоричен, че съвместната работа между двете институции ще продължи.

Резултатите, които сме постигнали, са безспорни, подчерта от своя страна и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му няма значение кой е извършител на престъплението и кой е пострадал - аршинът за всички е еднакъв и когато се извършва престъпление, държавата се намесва, за да може всеки да си понесе последствията.

Продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани, заключи главният секретар на МВР.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шефът на политическия кабинет на Борисов е с положителен тест за Covid-19
Шефът на политическия кабинет на Борисов е с положителен тест за Covid-19
МЗ се опитва да получи по-големи количества противогрипна ваксина
МЗ се опитва да получи по-големи количества противогрипна ваксина