НОВИНИ

МВР: Кражбите у нас са спаднали с над 25% за последните пет месеца

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 24.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

МВР отчете дейността в борбата срещу битовата престъпност в страната. На Националното съвещание присъства и главният прокурор Иван Гешев.

Гешев благодари на служителите на МВР за свършеното от началото на годината в условията на пандемия, като подчерта какво напрежение е коствало това на всички тях.

По отношение на телефонните измами, главният прокурор изнесе данни, че пред 2017 година те са намалели с 94%, през 2019 година - намалението е 90,7 %, а през периода януари-май тази година става въпрос за единични случаи.

Преди 10-15 години е имало 25-30 кражби на МПС-та дневно в страната, днес има по три кражби, а има дни без нито една кражба, каза Гешев.

Кражбите са спаднали с над 25% в сравнение с предишния 5-месечен период, грабежите също са спаднали с близо 20%.

За първите пет месеца от началото на годината по отношение на битовата престъпност са образувани над 550 досъдебни производства, над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и стотици са внесени обвинителните актове, допълни Гешев.

Има единични случаи, където с месеци няма извършено престъпление, каза още той.

Според Гешев тези резултати са възможни благодарение на доброто взаимодействие в рамките на закона между прокуратурата и МВР, в доверието, което е било изградено между Върховната касационна прокуратура и досегашния вътрешен министър Младен Маринов. Гешев е категоричен, че съвместната работа между двете институции ще продължи.

Резултатите, които сме постигнали, са безспорни, подчерта от своя страна и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му няма значение кой е извършител на престъплението и кой е пострадал - аршинът за всички е еднакъв и когато се извършва престъпление, държавата се намесва, за да може всеки да си понесе последствията.

Продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани, заключи главният секретар на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еквадор уволни Кройф, който не записа нито един мач начело на тима
Еквадор уволни Кройф, който не записа нито един мач начело на тима
Левски не може да се разбере със Станислав Иванов за нов договор
Левски не може да се разбере със Станислав Иванов за нов договор