НОВИНИ

МЗ се опитва да получи по-големи количества противогрипна ваксина

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:02, 24.07.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Здраве

Има тенденция за нарастване на положителните проби на коронавирус, обяви в студиото на Сутрешния блок главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В същото време според него има и умора в обществото от налаганите мерки, както и нежелание те да се спазват.

От здравно министерство правят опити да получат по-големи количества от противогрипната ваксина, както и това да се случи възможно най-рано - засега това се очаква да стане в края на септември. Причината - заради засилената циркулация на респираторни вируси през есента, ще стане трудно разграничението с ковид инфекцията.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Януари, февруари ще си имаме най-вероятно нормалната сезонна грипна епидемия, която добавена към ковид може да направи големи бели. Грипната ваксина се появява тогава, когато производителят има възможност да я достави. Ние се постарахме да предупредим - те са само две фирмите.

Нарастване на броя на случаите на коронавирус се наблюдава на целия Балкански полуостров. По заболяемост страната ни се нарежда на второ-трето място в Европа, отчитат от дни експертите.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Навсякъде има ръст, значителен ръст, дори в Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията сега бележат ръст доста по-висок от нашия. Така е и в Албания и в Сърбия, и в Босна, в Турция.

По-лесно предаване на вируса и смъкване на възрастта на заразените - това са две тенденции, които специалистите наблюдават у нас от известно време.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Близо 30% от случаите в България вече са на лица под 50 години и това е очевидно.

Вече се извършват повторни изследвания на всички домове за възрастни хора и хора с увреждания - като една от най-уязвимите групи.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ще продължим да го правим горе долу всеки месец-два, защото когато там влезе вирусът вече последствията са много тежки.

Според доц. Кунчев разпространението на вируса не може да бъде спряно, а целта продължава да бъде това да не става взривообразно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха всички тенис турнири в Китай
Отмениха всички тенис турнири в Китай
Тайсън и Рой Джоунс-младши ще се бият на 12 септември в Калифорния
Тайсън и Рой Джоунс-младши ще се бият на 12 септември в Калифорния