НОВИНИ

Прокурори от страната против опитите за политическа намеса в държавното обвинение (ОБОБЩЕНИЕ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 24.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:03 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Над 700 прокурори се събраха на безпрецедентно Национално съвещание за отстояване на независимостта на прокуратурата.

Пред колегите си главният прокурор подчерта, че атаките срещу прокуратурата са достигнали червената линия, зад която е застрашено върховенството на правото. Прокурорите приеха позиция, в която подчертават, че независимостта им е право и задължение и призоваваха да се уважава разделението на властите.

Формално съвещанието беше провокирано от една декларация на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която осъжда както исканията за оставка на главния прокурор, така и изявленията, че прокуратурата е мафия.

От друга страна прокурорите показаха, че са категорично против идеите прокуратурата да бъде извадена от Съдебната власт. Противопоставиха се и на предложенията държавното обвинение да премине към изпълнителната власт, както и на идеята да се ограничат правомощията им.

За последните 30 години това е четвъртото Национално съвещание на прокуратурата и първото, което обсъжда независимостта на държавното обвинение.

Иван Гешев, главен прокурор
"Сега ще ви кажа защо всички ние сме „мафия". Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела, така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски. Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така, както беше десетилетия.

Главният прокурор за пореден път припомни, че прокуратурата и МВР са успели да се справят с телефонните измами, а кражбите и грабежите са спаднали с над 20% през последните месеци.

Според Иван Гешев атаките срещу прокуратурата идват от тези, чийто интереси са засегнати.

"Защото в съда бяха внесени дела или извън България се укриват едни от влиятелните и богати хора, които смятаха, че за тях законът не важи, а се отнася за социално слабите, тези, които те наричат простолюдие. Това е причина да сме лоши за лошите", каза главният прокурор.

Според Гешев, това означава, че прокуратурата си върши работата и доказва, че законът е еднакъв за всички. От Асоциацията на прокурорите подчертаха, че винаги са били против това държавното обвинение да се използва в политическото противопоставяне.

"Без независима и силна прокуратура, която да е гарантирана от към вмешателство и външни влияния няма и не може да има върховенство на закона и на правото", каза Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите.

От Камарата на следователите настояха да спрат политическите атаки срещу работата на прокуратурата.

"Върховенството на закона не се постига със злонамерено рушене на институциите. Защо никой от високоговорящите по темата не обясни как това ще се случи", попита Галина Андреева, прокурор в Окръжна прокуратура Пловдив.

Според главният прокурор лозунгите за защита на демокрацията са параван, който прикрива опитите за унищожението на прокуратурата.

"Смятам, че всички сме тук, защото е достигната червената линия, а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция", каза Гешев.

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че споделя притесненията на прокурорите.

"Смятам, че прокуратурата се атакува конюктурно - политически, което не би следвало да става в една държава, в която се твърди, че има върховенство на закона и че тя е правова държава< каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Прокурорите приеха позиция, в която заявяват, че с призивите за "реподбор" е премината разделителната линия, отвъд която е невъзможно да се говори за независимост на прокуратурата.

Вицепремиерът по правосъдна реформа и външен министър Екатерина Захариева изпрати писмена позиция за участници в съвещанието. Според нея, утвърждаването на върховенството на правото е обща мисия на цялото българско общество и гарантиране на независимостта на прокуратурата е от първостепенно значение.

Захариева подчертава още, че прокуратурата трябва да бъде независима, от една страна, в рамките на съдебната власт, а от друга страна, и в цялостен институционален план, за да се гарантира ефективно разделението на властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден 47: Напрежение при палатките пред СУ, протестиращите определиха случилото се като провокация
Ден 47: Напрежение при палатките пред СУ, протестиращите определиха случилото се като провокация
Електронни здравни рецепти от началото на 2021 г.
Електронни здравни рецепти от началото на 2021 г.