НОВИНИ

Захариева: Прокуратурата трябва да бъде независима

захариева приветствам желанието дебат тема отстояване независимостта българската прокуратура
Снимка: БГНЕС/ Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 24.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Политика

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева изпрати приветствен адрес до участниците в Националното съвещание на ПРБ.

"Приветствам желанието за дебат на тема отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона. Утвърждаването на върховенството на правото е обща мисия на цялото българско общество и гарантиране на независимостта на прокуратурата е от първостепенно значение". Това се казва в приветствен адрес, изпратен от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева до главния прокурор Иван Гешев и участниците в Националното съвещание на Прокуратурата на Република България, което се проведе в Дом № 2 на Резиденция „Бояна".

"Прокуратурата има отговорна роля да следи за спазването на законността, както е разписано в чл.127 от Конституцията на Република България. За да изпълнява тази своя функция, прокуратурата трябва да бъде независима, от една страна, в рамките на съдебната власт, а от друга страна, и в цялостен институционален план. Само по този начин ще се гарантира ефективно разделение на властите, което е основополагащ принцип на демократичния и правов ред в Република България. Поради тази причина нейната роля не трябва да бъде обект на предложения и действия, които да застрашават функцията й на защитник на публичния и обществен интерес", пише министър Екатерина Захариева.

"Вярвам, че междуинституционалният дебат е изключително важен за постигане на резултати в контекста на правосъдната реформа и отстояването на ефективно и справедливо правораздаване", се казва още в приветствения адрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дерменджиев обяви състава за мачовете срещу Ирландия и Уелс
Дерменджиев обяви състава за мачовете срещу Ирландия и Уелс
СЗО: 172 страни участват в партньорство за коронавирусна ваксина
СЗО: 172 страни участват в партньорство за коронавирусна ваксина