НОВИНИ

В памет на загиналите: Да се издигне паметник на мястото на инцидента

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 27.11.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

В памет на загиналите на АМ "Струма" д-р Димитър Ленков предлага двете страни съвместно да съберат пари, за да се издигне паметна плоча.

Чрез тази идея можем да покажем своята съпричастност към болката и страданието на нашите събратя от Република Северна Македония, посочи д-р Ленков и допълни, че това ще бъде един жест на добросъседство, който доказва, че много повече са нещата, които ни свързват, отколкото нещата, които може би ни разделят.

"Предложението ни е много скромно. Всички български граждани, който колкото може, да се открие една дарителска сметка, в която да се съберат пари, както от наша страна на Република България, така и от страна на гражданите на РСМ и заедно, съвместно да се направи паметна плоча, мемориален комплекс, в памет на нелепо загиналите след тази ужасна катастрофа. Това ще бъде едно поредно доказателство за това, че нашите два народа са братски народи, че болката, която в момента е в близките и загиналите в РСМ, тя е болка и в нас", каза в "Говори сега" д-р Димитър Ленков.

Паметникът ще има и профилактична роля. Минавайки край него, хората ще знаят, че тук е станала една страшна трагедия и макар и мислено, но те ще си дават сметка за това, което е станало и ще намаляват скоростта, допълни д-р Ленков.

"По този начин, този паметник ще има профилактична роля за това там повече да не се случват, на този опасен път, такива страшни трагедии. Надявам се да намери отзвук", изрази надежда д-р Ленков.

Д-р Димитър Ленков е бивш главен секретар на Българския лекарски съюз.

"В момента съм един гражданин, пенсионер съм, но въпреки това съм готов от пенсията си да отделя една сума, която да внеса в подходящия момент в такава сметка. Надявам се други също да последват моя пример", допълни д-р Ленков.

Междувременно пред посолството на Република Северна Македония, продължават да идват хора, които оставят цветя и свещи в памет на загиналите в катастрофата.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Трагедията на АМ "Струма" едва ли е заради пътя, важно е да се установи скоростта
Експерти: Трагедията на АМ "Струма" едва ли е заради пътя, важно е да се установи скоростта
МВнР: Избягвайте пътувания до Южна Африка
МВнР: Избягвайте пътувания до Южна Африка