НОВИНИ

В Павел баня и Сапарева баня ще има болници за рехабилитация

Сапарева баня
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 11.09.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

На заседание днес служебният кабинет одобри създаването на специализирани болници за рехабилитация в Павел баня и в Сапарева баня, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Одобрено е създаването на "Специализирана болница за рехабилитация - М ДИ СИ" ЕООД в Павел баня, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения.

Предвижда се новото лечебно заведение да се разположи във вече съществуваща сграда. Съгласно проектната документация, срокът за реализация на настоящия проект е до 12 месеца от приемането на решението на МС. Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина - с второ ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по "Физикална и рехабилитационна медицина".

Предвижданото разположение на лечебното заведение е изключително благоприятно в географски отношение - в курортен район в сърцето на Розовата долина между Стара планина и Средна Гора, с надморска височина около 828 м, с наличие на минерални извори и чист въздух, което е и предпоставка за качествено и по-бързо възстановяване на пациентите.

За основна цел на настоящия проект е посочено предоставянето на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Екстериорът изцяло е насочен към максимална близост до природата, широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината.

Дейностите на отделението по физикална и рехабилитационна медицина ще осигуряват възстановяване и рехабилитация на пациенти след смяна на тазобедрена или коленна става, операции след счупвания и фрактури, коремни операции и други постоперативни състояния, нуждаещи се от последваща рехабилитация. Целите са максимално бързо възвръщане на пациентите към нормален начин на живот, справяне с болката и подобряване на психо-емоционалното състояние.

С друго свое решение Министерският съвет одобри създаването на "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед" ЕООД в Сапарева баня.

В проекта се предвижда в местност "Фризолница" в Сапарева баня, област Кюстендил, да се построи сграда, 2500 кв.м, със зелени площи от около два дка със срок за реализация до 2030 г.

Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в четири отделения: отделение по физикална и рехабилитационна медицина - с 20 легла; отделение за продължително лечение по вътрешни болести, кардиология, нервни болести и пневмология и фтизиатрия - с 35 легла; отделение за продължително лечение по хирургия, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология и урология - с 35 легла и отделение за палиативни грижи - с 10 легла.

Предвижданото разположение на болницата в подножието на Рила планина в Националния парк "Рила" с надморска височина около 750 м и наличието на минерални извори в Сапарева баня ще способстват постигането на ефикасно продължително лечение и рехабилитация при пациенти със заболявалия на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявалия, възстановяване след остри и хронични отравяния със соли на тежките метали и др.

За основна цел на настоящия проект е посочено предоставянето на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Екстериорът изцяло е насочен към максимална близост до природата, широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината. В проектната документация е предвидено на партерното ниво да има зали за рехабилитация, басейни с минерална вода, кабинети със специализирана апаратура за физикална и рехабилитационна медицина, столова и библиотека, а отделенията в стационара да бъдат разположени в надпартерните помещения на болничната сграда с предвидени единични и двойни стаи със самостоятелен санитарен възел.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение обявиха в община Белослав след обилните валежи
Частично бедствено положение обявиха в община Белослав след обилните валежи
Властта дава допълнителни 139 млн. лева за обучение на студенти и докторанти
Властта дава допълнителни 139 млн. лева за обучение на студенти и докторанти