НОВИНИ

В Плевен и Габрово са първите доказани случаи на коронавирус в България

Айше Сали
от Айше Сали
12:05, 08.03.2020
5551
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Четири са потвърдените случаи на коронавирус у нас - два в Плевен и още два в Габрово. Потвърдени са положителните проби на 27-годишния мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово, за които беше съобщено късно снощи. В Плевен има още един заразен с Ковид-19, това е 61-годишен мъж. Още една положителна проба е установена и в Габрово - на жена от медицинския персонал в местната болница.

Представители на Националния оперативен щаб и министри присъстваха на извънредното заседание в МС, свикано от премиера Бойко Борисов.

В 14 ч днес при премиера ще бъдат големите компании, които се занимават с производство на медицински изделия. В рамките на месец да можем е предвидено да бъдат произведени около 3 млн. маски и защитни облекла с антибактериален плат.

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, но вече имаме и много фабрики от Италия, с много служители, които работят у нас, подчерта премиерът Борисов.

По думите му, България има около 4000 новоплатени теста плюс тези 3000, с които разполагме и те са абсолютно достатъчно.

Борисов призова да няма презапасяване с хранителни продукти и дезинфекционни материали.

От националния оперативен щаб очертаха основните мерки за ограничаване на заразата и препоръки към гражданите:

Ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб: Предвиждат се по-драстични ограничения, има ограничения, наложени във връзка с грипната епидемия, те ще бъдат разширени. Ако досега имаше препоръчителен характер да се избягват провеждане на мероприятия на закрити помещения и на открити, те ще имат императивен характер - да бъдат забранени. Търсят се резебви и в самите болници. Самите болници са в карантинно състояние. Тече процес на дезинфекция на самите отделения, за да могат да бъдат разкрити и да започнат работа. Няма основание за паника, пациентите, които са открити са открити вече в оздравяващия им период.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Лицата там няма да бъдат изписвани, няма да бъдат приемани нови, започнаха дезинфекционни мерки, така че да сведем до минимум възможността за пренасяне на заразата на други лица, събираме информация за новите 2 положителни случая имат ли контакти с подозрително болни, с излизали в чужбина, да открием индексния случай. Работят колегите в болниците без паника, много спокойно, много нормално.

Полицейски патрули ще бъдат поставени към болниците, в които има пациенти, поставени под карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рисков контингент от чуждестранни работници е под наблюдение в Плевен заради коронавируса
Рисков контингент от чуждестранни работници е под наблюдение в Плевен заради коронавируса
Какви мерки ще вземе държавата за справяне с коронавируса?
Какви мерки ще вземе държавата за справяне с коронавируса?