НОВИНИ

В Пловдив ще пускат непълнолетни в дискотеките само с придружител и декларация от родител

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 04.03.2023
5416
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Полиция и собственици на клубове в Пловдив с обща позиция за контрол на достъпа до нощните заведения от деца, ненавършили 18 години.

Целта е непълнолетните да влизат в дискотеките след 22.00 часа само със специална декларация от родител и с упълномощен придружител вписан в документа. С новия подход и органите на реда, и управителите на заведенията се надяват да преодолеят трудностите при проверката и присъствието на тийнейджърите.

Диана Христова е родител на тийнейджър, който вече пита как може да излиза вечер с компания на дискотека.

"Понеже е едва на 15 години, много му се иска, но успяваме да удържим фронта засега с много приказки, че възрастта наистина не е подходяща за индивидуално излизане", казва тя.

Много момчета и момичета обаче намират начин да прескочат родителското разрешение и да отидат на дискотека. При последната проверка в четири нощни заведения в Пловдив полицаите установили над 30 посетители без навършени 18 години. Половината от тях представили декларации, че са придружени от пълнолетно лице, но без разписано пълномощно от родител. Затова униформените вече изискват специален документ за проверка.

"Тази декларация, която въвеждаме като изискване нашата дирекция, е на основание правомощията, които имаме, съгласно наредба, която е издадена въз основа на закона за закрила на детето, която определя, че един от органите за специфична закрила на деца на обществени места е МВР", обясни старши инспектор Васил Костадинов - директор на ОД на МВР-Пловдив.

Управители на нощни заведения също смятат, че декларацията, написана и подписана от родител, е важна.

"Предварително се попълва в свободна форма – родителят с неговите имена упълномощава пълнолетен човек, който да придружава детето им. Така ще бъде по лесно и за нас, и за родителите, и за всички", коментира Радослав Чилингиров – управител на дискотека.

Диана Христова преценява, че ако напише декларация, с нея ще упълномощи само човек, на когото може да се довери за своя непълнолетен син.

"Само ако има голям човек с него да. Нямам против разбира се - в крайна сметка това са нещата от живота, това следва".

Новите декларации ще са задължителни за всички младежи на възраст между 14 до 18 години, които искат да влязат в дискотека в Пловдив след 22.00 часа.

Репортер: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха с ден делото срещу обвиняемия за трагедията в Гърция, протестите продължават
Отложиха с ден делото срещу обвиняемия за трагедията в Гърция, протестите продължават
Еленко Божков: МС ще поиска дерогация от санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика
Еленко Божков: МС ще поиска дерогация от санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика