НОВИНИ

В Пловдив затягат мерките за сигурност във връзка с Covid-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 29.03.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Регионални

В Пловдив има три нови случая за последното денонощие - двама от заразените с Covid-19 са медицински лица. Те са в екипа на Университетската болница "Свети Георги". Така в града заразените здравни работници вече са 8. Затруднява ли това дейността на лечебните заведения?

По данни на Регионалната здравна инспекция всички осем здравни работници изключително бързо и адекватно са реагирали и далеч по-рано от излизането на резултатите им сами са се изолирали, за да не са в контакт с колеги и пациенти. Така са помогнали за бързото овладяване на ситуацията и да не се стига до блокиране на болници.

В момента тече епидемиологично проучване за установяване на контактните лица и прилагане на съответни противоепидемични мерки в Университетската болница „Свети Георги", след като днес още двама техни служители дадоха положителни проби. Третият регистраран пациент от Пловдив, който не е здравен работник, е приет в университетската болница „Каспела". Хоспитализиран е в новосъздадения блок за прием и изолация на пациенти с Covid-19.

В Пловдив още от утре предстои сериозно затягане на мерките за сигурност. Това се налага, след като през почивните дни не липсваха случаи на разходки по главната улица, край река Марица и струпвания на жители в квартал "Столипиново".

Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси. В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана и ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки. Към момента над 2500 лица в Пловдивска област са поставени под карантина. Областният управител Дани Каназирева също се обяви за затягане на контрола.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Категорично считам, че е време вече, с оглед сигналите в събота и неделя от квартал "Столипиново" и това, което знам като сигнали и от Бърза помощ. Ще се предприемат конкретни действия. МВР овладява ситуацията, но и за да се улеснят именно органите на МВР, най-вероятно ще се наложат такива.

За останалите мерки - то те се определят от Националния щаб и от здравното министерство.

Със заповед на директора на областната дирекция на МВР от утре се спират отпуските на абсолютно всички служители. Целият наличен състав ще бъде впрегнат в затягането на контрола. По улиците ще излязат всички, които са с полицейски правомощия - включително от охранителна полиция, оперативни работници и разследващи.

Не е изключено в квартал "Столипиново" да бъде изграден пропускателен пункт. Шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев ще предложи на Националния оперативен щаб в борбата с коронавируса да бъде използвана и националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Така по високоговорителите в 11 големи областни града хората да могат да бъдат призовавани да не напускат домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово нарушаване на забраните в София, глобяват по 5 000 лв.
Масово нарушаване на забраните в София, глобяват по 5 000 лв.
Трима души, диагностицирани с коронавирус, починаха в Благоевград (Обобщение)
Трима души, диагностицирани с коронавирус, починаха в Благоевград (Обобщение)