САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

В Пловдив затягат мерките за сигурност във връзка с Covid-19

от БНТ
20:21, 29.03.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Регионални

В Пловдив има три нови случая за последното денонощие - двама от заразените с Covid-19 са медицински лица. Те са в екипа на Университетската болница "Свети Георги". Така в града заразените здравни работници вече са 8. Затруднява ли това дейността на лечебните заведения?

По данни на Регионалната здравна инспекция всички осем здравни работници изключително бързо и адекватно са реагирали и далеч по-рано от излизането на резултатите им сами са се изолирали, за да не са в контакт с колеги и пациенти. Така са помогнали за бързото овладяване на ситуацията и да не се стига до блокиране на болници.

В момента тече епидемиологично проучване за установяване на контактните лица и прилагане на съответни противоепидемични мерки в Университетската болница „Свети Георги", след като днес още двама техни служители дадоха положителни проби. Третият регистраран пациент от Пловдив, който не е здравен работник, е приет в университетската болница „Каспела". Хоспитализиран е в новосъздадения блок за прием и изолация на пациенти с Covid-19.

В Пловдив още от утре предстои сериозно затягане на мерките за сигурност. Това се налага, след като през почивните дни не липсваха случаи на разходки по главната улица, край река Марица и струпвания на жители в квартал "Столипиново".

Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси. В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана и ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки. Към момента над 2500 лица в Пловдивска област са поставени под карантина. Областният управител Дани Каназирева също се обяви за затягане на контрола.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Категорично считам, че е време вече, с оглед сигналите в събота и неделя от квартал "Столипиново" и това, което знам като сигнали и от Бърза помощ. Ще се предприемат конкретни действия. МВР овладява ситуацията, но и за да се улеснят именно органите на МВР, най-вероятно ще се наложат такива.

За останалите мерки - то те се определят от Националния щаб и от здравното министерство.

Със заповед на директора на областната дирекция на МВР от утре се спират отпуските на абсолютно всички служители. Целият наличен състав ще бъде впрегнат в затягането на контрола. По улиците ще излязат всички, които са с полицейски правомощия - включително от охранителна полиция, оперативни работници и разследващи.

Не е изключено в квартал "Столипиново" да бъде изграден пропускателен пункт. Шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев ще предложи на Националния оперативен щаб в борбата с коронавируса да бъде използвана и националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Така по високоговорителите в 11 големи областни града хората да могат да бъдат призовавани да не напускат домовете си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Масово нарушаване на забраните в София, глобяват по 5 000 лв.
Масово нарушаване на забраните в София, глобяват по 5 000 лв.
Трима души, диагностицирани с коронавирус, починаха в Благоевград (Обобщение)
Трима души, диагностицирани с коронавирус, починаха в Благоевград (Обобщение)