НОВИНИ

В плуването очакват медали през 2021-ва година

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:08, 27.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Други спортове

Въпреки пандемията от COVID-19, която се отрази на много спортове, то лъчът светлина идва от плуването, където България разполага с талантливо поколение, на което всички ние стискаме палци да продължи да се развива в правилната посока и защо не, още през 2021-ва година да ни зарадва с медал от Игрите в Токио.

Под ръководството на Кристиян Минковски, родните ни плувци продължават да подобряват национални рекорди, като по време на държавното първенство, техният брой беше 9.

В международен план 17-годишният Кристиан Миладинов зае второто място в световната ранглиста на 100 метра свободен стил, поставяйки нов национален рекорд от 51.08 секунди. По този начин той остана само на една стотна от Крищоф Милак от Унгария, който е с най-добър резултат за сезона.

Именно тези постижения дават поводи за оптимизъм у председателя на федерацията по плувни спортове, Георги Аврамчев, че още през следващата година, могат да се очакват медали от големи състезания.

"През тази година спечелихме трета квота за олимпийските игри догодина. След Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, пътуване до Токио заслужи още един 17-годишен - Калоян Левтеров, който направи фурор на 200 метра гръб. С време 1:56:57 той е първи в Европа при 18-годишните за 2020-та и трети в света."

Аврамчев обяви, че следващият от когото може да се очаква квота за Токио е Любомир Епитропов, който преди седмица остана само на две стотни от покриването на норматив "А".

Целите на председателя на федерацията обаче са дори по-високи. Неговите очаквания са за финали на европейското първенство, както и поне 3 медала на европейското за юноши и девойки, включително в щафетните дисциплини.

Треньорът на националния отбор Кристиян Минковски пък сподели, че очакванията са му най-големите успехи от продължаващата вече две години специализирана програма във федерацията, да дойдат на Олимпиадата в Париж през 2024-та година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА обнови ранглистата за всички времена в Шампионска Лига
УЕФА обнови ранглистата за всички времена в Шампионска Лига
Красен Кралев обяви съдийството за основен проблем в българския футбол
Красен Кралев обяви съдийството за основен проблем в българския футбол