НОВИНИ

В помощ на семейства с репродуктивни проблеми: Повече средства за инвитро процедури предлага община Дупница

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Аксения Ангелова
17:24, 25.06.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Община Дупница обсъжда изцяло нов правилник за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, който ще бъде гласуван от Общинския съвет през следващия месец.

Първородната дъщеричка на Янислава и Владимир е зачената по естествен начин само след няколко опита. За разлика от тях обаче, много семейства преминават през редица трудности, колебания и страх, и няколко инвитро процедури, за да сбъднат мечтата си да имат дете.

Янислава: "Имаме познати, живееха в Италия, не тук в България, но предимно в България се прибраха точно с тази цел... Опитваха страшно дълго време, може би около 10 години, но в крайна сметка се получи. Наистина историята има щастлив край. С инвитро процедура си имат прекрасно момченце. Знам, че са няколко хиляди, защото тя дълго работи в Италия, за да може да изкара парички за инвитро процедурите."

Една класическа инвитро процедура струва близо 5 хиляди лева - сума, която се оказва непосилна за много хора. За да подпомогне семействата с репродуктивни проблеми, община Дупница предлага увеличение на средствата за одобрените кандидати с 1000 лева.

Валентина Караганова, зам.-кмет по социални дейности в община Дупница: "Община Дупница и досега е подпомагала такива двойки, и всяка година в бюджета се залагат средства за такова подпомагане. Досега са подпомагани хората с размер до 2 хиляди лева, тази сума сега е увеличена на до 3 хиляди лева. Като тук ръководството на община Дупница има воля при повече подадени заявления съответно да бъдат отпуснати и повече средства."

Радмила: "Смятам, че трябва да се направи това нещо и е хубаво всяка семейство да си има дете. Това е най-голямата радост, така че се надявам да се случи. Чудесна идея на общината, не знаех за нея. Имам приятели, които чакат доста дълго време и доста дълго време правят опити и са се така поотчаяли. Много трудно за тях, наистина."

Пламен: "Не са малко, но по принцип трябва доста повече да отпускат според мен."

Новият правилник предвижда още няколко промени, една от които е документите да се подават целогодишно.

Валентина Караганова, зам.-кмет по социални дейности в община Дупница: "Тази комисия ще се събира по-често. При пет подадени заявления комисията ще се събира да работи, което пък ще улеснява и гражданите, които кандидатстват за такова подпомагане. Защото някой път набавянето на медицински документи изисква време и се появява риск да пропуснат сесията за прием на документи."

Освен това, правилникът е съобразен със Закона за електронното управление и няма да се налага на гражданите да вадят документи за кандидатстване, които са налични в регистъра на общината. Ако правилникът бъде одобрен, той ще влезе в сила още тази есен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с отговор на изявленията на премиера на Република Северна Македония
МВнР с отговор на изявленията на премиера на Република Северна Македония
Ботев продаде вратаря Хидайет Ханкич в Ростов
Ботев продаде вратаря Хидайет Ханкич в Ростов