НОВИНИ

Делото за полицаите, пометени от автобус с мигранти, започна по същество в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
12:14, 25.06.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Започна по същество делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с нелегални мигранти.

Близо две години след трагедията, процесът започва по същество в Бургас. Единственият обвиняем за смъртта на полицаите е сириецът Омар Адман, който е карал автобуса.

Делото се очаква да се проточи, след като съдът допусна по искане на защитата разпита на 111 свидели и 19 вещи лица. Днес трябваше да бъдат разпитани нелегалните мигранти от автобуса, нито един от тях обаче не се яви. Част от тях са напуснали бежанския център в Харманли и в момента са в неизвестност, а други не са открити на адреси. От прокуратурата настояват МВР и ДАНС да издирят тези мигранти. Единствените свидетели, които се явиха днес бяха баща и син, собственици на автокъща в Харманли, откъдето е купен автобуса за около 6000 евро. Мигрантите обяснили, че ще го използват за разрязване на части, а продавачите не се усъмнили. Близките на загиналите полицаи настояват за справедливо наказание.

"Той прави груби нарушения на правилата по ЗДвП, с превишена скорост, без задействане на спирачна система, при два варианта за възможност за избягване на ПТП. Той предизвиква настъпилото ПТП”, каза Димитър Узунов, прокурор по делото.

"Клиентът ми не е искал и не е допускал настъпването на смъртта на двамата полицейски служители. Клиентът ми е направил спасителна маневра завиваме надясно, поради което смятам, че е действал по непредпазливост. Искал е да предотврати ПТП-то", заяви Калин Янев, служебен защитник на подсъдимия.

"Абсолютно не съм съгласна с него. Видимо е от всички думи, които се дават, че той умишлено ги цели и ги убива. Вярвам и се надявам, че истината ще излезе наяве. И ще си получи заслуженото", подчерта Анета Илиева, майка на загиналия Йордан Илиев.

Вижте прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 25.06.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 25.06.2024 г. (ВИДЕО)
Край на 14-годишна сага: Джулиан Асандж е на свобода
Край на 14-годишна сага: Джулиан Асандж е на свобода