НОВИНИ

От пожарната: Над 1000 произшествия повече в сравнение с 2023 г.

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 25.06.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

От пожарната са регистрирали над 1000 произшествия повече тази година в сравнение с 2023 г., които включват извънредни ситуации при бури, градушки, наводнения, пожари и др. Това обясни в "Денят започва" главен комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”.

"Към настоящия момент съпоставено с миналата година имаме повече от 1000 произшествия повече. Те не се дължат само на пожарите. През миналата седмица имахме и бури, които засегнаха Велико Търново, Нова Загора, Казанлък, така че е динамична обстановката от гледна точка на произшествия, но са повече от миналата година. Валежите от дъжд в началото на годината са предпоставка за високата растителност, която създава допълнително усложнения при пожар", каза Джартов.

"Рисковете за пожари са предпоставени от високите температури, растителността е изключително висока, вече е суха, така че всяка една дейност, която е свързана с палене на огън, отделяне на искри предполага и висок риск от възникване на пожар", обобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” .

Джартов коментира и ситуацията в Сакар планина, където от неделя бушуват пожари.

"Обикновено възникването на пожари в Сакар планина е в резултат на човешка дейност - изхвърляне на фасове, почистване на пасища, рискът винаги е голям. Продължава работата на булдозера, който ни беше предоставен в неделя, така че да бъдат изградени допълнителни просеки и да не се допусне разпространяване на пожара. Според мен днес в късния следобяд ще се справят колегите с пожара."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропуските подхлъзнаха Бразилия на старта на Копа Америка
Пропуските подхлъзнаха Бразилия на старта на Копа Америка
За благотворителността и любовта към баскетбола (ВИДЕО)
За благотворителността и любовта към баскетбола (ВИДЕО)