НОВИНИ

Българската общност в Украйна в плена на войната

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:22, 25.06.2024
Чете се за: 06:37 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Войната в Украйна оставя все по-тежки белези върху обществения живот. Разделени семейства, мобилизирани мъже и завърнали се военнопленници, достигнали предела на човешкото изтощение.

Одеска област, където българите наброяват близо 150 000 души, продължава да е под постоянна тревога от въздушни удари. Там беше екип на БНТ - Тихомир Игнатов и Миглена Гайдарова.

Пореден сигнал за въздушна тревога в гимназията в Болград. Учениците имат няколко минути, за да се приберат в столовата, която отдавна вече е превърната в укритие.

"Може пет, седем на ден. Много е трудно когато има тревоги, няма ток", разказва Маргарита Ахипова.

За учениците този живот се превърнал в рутина. Някои вече са напуснали Болград, но въпреки това продължават да учат онлайн.

"Ние учихме онлайн първата година, беше много трудно да свикнеш", посочва Елизабета Марчева.

В болградската гимназия учат близо 400 деца, които поддържат българския дух, като пазят фолклора и традициите. Учителите признават, че обучението по време на война между класните стаи и укритията е истинско изпитание.

"Там да проведеш нормален пълноценен учебен процес е много тежко. Когато ситуацията не е стабилна това изтощава психологически и морално родителите,учителите и децата", обясни Снежана Скорич - директор на гимназията в Болград.

Маргарита и Елизабета, които завършват с отличие, споделят, че ще бъдат поредните младежи, които ще напуснат Украйна. И двете ще продължат образованието си в България.

"Планирам да уча в Стара Загора и ще се стремя да стана ветеринар. Много обичам България, много пъти съм била", казва Маргарита Ахипова.

"В Украйна ситуацията е много нестабилна. България ми харесва като страна", споделя Елизабета Марчева.

В село Заря също поддържат корените си с България. Над 200 деца учат в неделното училище, разказва Иван Стоянов, който е преподавател.

"Това е знамето, което символизира нашето единство с България, това което ни прави българи. Това е църквата Света Троица. Тя е изобразена и на паметника."

И тук последствията от войната се усещат все по-силно.

"Има много мобилизирани хора. Те защитават Украйна. Българи също. Това е важно за нас, съхраняването на Украйна като държава", посочи Иван Стоянов.

"Много млади са на фронта. Много жени се махнаха.Развалят се семейства, по целия свят са. Губим малки деца. Кой в Германия, кой в Англия изучи езика, там ходят в училища. Те няма да се върнат. Бъдещето го няма", коментира Георги Чеклички - директор на стопанство.

На много места липсват работници.

"Един човек се качва на трактора, на комбайна, трети на камиона. Имаме силен недостиг и сме принудени да търсим жени, за да се компенсира липсата на мъже", казва Светослав Иванов - генерален консул на България в Одеса.

Заради липсата на електричество животът става все по-трудно. Неизвестността от това накъде ще бъде насочена поредната руска атака също превзема ежедневието. Докато екипът ни снима в село Заря, сирените за тревога отново се включват.

Генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов разказва, че се забелязва практика, при която руснаците вдигат самолети без качени ракети с цел да задействат системите за предупреждение.

"Административното обслужване, банките спират, икономиката. Те блокират икономиката. Те са натрупали умора и изтощение."

"Почти ежедневно и еженощно звучат сирени. Има заплахи от ракетни атаки, атаки с Шахеди", посочи Александър Барон - главен редактор "Бесарабски фронт".

Липсата на ток допълнително усложнява живота. Макар в Одеса да няма поражения върху електропреносната мрежа в града има режим, тъй като солидарно се прехвърля енергия към Харков и Киевска област. По улиците навсякъде може да се чуе шума от работещи генератори.

"На 9 часа три часа няма, три часа има твърдо ток, през останалите три е неопределено зависи от натовареността на системата", каза Светослав Иванов - генерален консул на България в Одеса.

В областта следят с напрежение новините от дългата фронтова линия. Бронежилетки, гранати, военни карти и нашивки. Това са само част от спомените на завърналите се от войната. Сега те са изложени в държавния университет в Измаил.

За други, които са в плен, няма информация с месеци разказва Александър Барон, който ни показва снимки на освободени украински войници.

"Така изглеждат хора, които излизат от концлагер. Изтощени, слаби и измъчени. Техният вид отразява варварство и нехумаността на войната, която Русия води срещу Украйна. За нас мирът е само победа. Да се спре този агресор и да няма възможност да набере отново сили и пак да напада", каза Александър Барон - главен редактор на "Бесарабски фронт".

За освободените военнопленници предстои трудна битка за връщане към нормалния живот, а за близките на тези, които са в неизвестност остава надеждата, че един ден отново ще могат да ги чуят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колумбия потегли с победа на Копа Америка
Колумбия потегли с победа на Копа Америка
Водата на проблемния Офицерски плаж във Варна е чиста, отчитат от РЗИ
Водата на проблемния Офицерски плаж във Варна е чиста, отчитат от РЗИ