НОВИНИ

Прокуратурата предаде на съд сириеца, виновен за смъртта на двама полицаи от Бургас

прокуратурата предаде съд сириеца виновен смъртта двамата полицаи бургас
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
13:32, 13.03.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд сирийския гражданин Омар Аднан, обвинен в умишленото причиняване смъртта на двама полицейски служители Йордан Илиев и Атанас Градев.

Двама полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас

Инцидентът стана на 25 август 2022 г. Тогава автобус, пълен с нелегални мигранти, се вряза в полицейския автомобил на загиналите, които опитали да го спрат след няколко километрова гонка.

Омар Аднан е обвинен за това, че при управление на превозното средство, е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат от което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този начин умишлено е причинил смъртта на двама полицейски служители. Случаят е квалифициран като особено тежък.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал пътнически автобус, в който са се придвижвали още 48 чужди граждани, 47 от които са се качили в автобуса на 24 август 2022 г. вечерта в гориста местност в района на град Малко Търново. Те са проникнали на българска територия в нарушение на закона.

Превозното средство се е движило в посока град Бургас като по пътя си сириецът не се е подчинил на два пъти на сигнали подадени със стоп палка от служители от ГПУ-Малко Търново и ГПУ Бургас. Веднъж на КПП на с. Крушевец и веднъж на КПП "Пода".

Омар Аднан многократно не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи автобуса в движението му към и в град Бургас. След навлизане на автобуса града служителите от "Гранична полиция" се свързали с колегите си от ОД на МВР – Бургас, за да предупредят за идващия автобус.

Пръв на сигнала се отзовава патрулът на полицейските служители Йордан Илиев и Атанас Градев. Автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити. Полицейските служители са били на кръстовище с кръгово движение „Трапезица“, за да спрат пътническия автобус.

Вместо да спре автобусът плавно, в най-дясната част на платното за движение, сириецът продължил да управлява превозното средство с превишена скорост от около 78 км/ч, като навлязъл в кръговото кръстовище, с цел да избегне спиране на автобуса, в резултат на което предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и умишлено причинил смъртта на Йордан Илиев и Атанас Градев. Установено е, че максимално позволената скорост на преминаване през кръговото кръстовище е 40 км/ч.

Предстои Окръжен съд-Бургас да насрочи дата и начален час на заседанието си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От „Български пощи“ предупреждават за нова фишинг кампания с името им
От „Български пощи“ предупреждават за нова фишинг кампания с името им
Пьотр Нестеров осъществи пълен обрат в първия кръг на турнир в Актобе
Пьотр Нестеров осъществи пълен обрат в първия кръг на турнир в Актобе