НОВИНИ

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

помпей откриха фрески вдъхновени троянската война
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:41, 14.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

В древния град Помпей бяха открити фрески, вдъхновени от Троянската война. В зала за тържества са намерени както стенописи, така и мозайки. Размерите на помещението (15 на 6 метра) свидетелстват за разточителния начин на живот в древния град, разрушен след изригването на вулкана Везувий през 79 г.

Доминиращата тема на фреските са подвизите на героите и действията на подкрепящите ги богове по време на Троянската война. Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон.

Митологичните сюжети на фреските в залата за пирове в римските домове са имали и социална функция - да развличат гостите и сътрапезниците, да провокират тема за разговор и размисли за живота, обясняват експертите от дирекцията на археологическия обект.

Стените са боядисани в черно и на този фон са нарисувани изображенията. Този детайл има едновременно практическа и естетическа функция - черното е е предотвратявало видими следи от дима на осветлението. Залата е била предназначена за приеми след залез слънце, а светлината от огньовете е създавала впечатление за динамика на изображенията, особено след няколко чаши вино, коментира Габриел Цухтригел, директор на археологическия обект.

Помпей не спира да ни изненадва, непрекъснато намираме нещо красиво, каза министъра на културата на Италия Дженаро Санджулиано.

Вулканичната пепел, покрила околността след изригването на вулкана Везувий, е позволила да се запазят както града, така и телата на 3000 жители. Помпей е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е вторият най-посещаван туристически обект в Италия след Колизеума в Рим, отбелязва АФП.

Снимки: БГНЕС, архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонина Зетова: Имаме елементи от играта, които трябва да продължим да подобряваме и да развиваме
Антонина Зетова: Имаме елементи от играта, които трябва да продължим да подобряваме и да развиваме
Феновете на Левски от фракцията "София Запад" обявиха бойкот
Феновете на Левски от фракцията "София Запад" обявиха бойкот