НОВИНИ

В рамките на 700 дни Пловдив ще има изцяло обновена пречиствателна станция

рамките 700 дни пловдив изцяло обновена пречиствателна станция
bnt avatar logo
от БНТ
06:53, 22.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Започва важен етап от изграждането на водния цикъл на Пловдив. В рамките на 700 дни областният град трябва да има изцяло обновена пречиствателна станция, която ще бъде най-модерната у нас, със собствен соларен парк и инсталация за биогаз.

Пречиствателната станция на Пловдив е пусната в експлоатация през далечната 1984 г. През последното десетилетие се търсеше финансиране, за да се обнови изцяло ВиК мрежата в града.

"Ще се промени изцяло философията на пречистване на отпадни води, всички нови технологии към този момент са достигнали своя пик, ще бъдат тук реализирани, един соларен парк, чиято енергия ще използваме за термичното обработване на утайки. Ще има когенерация с биогаз, чрез който ще правим ел. енергия и ще я използваме за собствени нужди", обясни управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов.

Според ръководството на ВиК оператора това ще доведе до по-качествена услуга на същата цена. Строителството на площадката, която е разположена на повече от 215 декара, няма да създаде неудобства за гражданите, както се случва при подмяната на остарялата водопроводна мрежа в район Северен.

"Предстои да се направи основна реконструкция на всички съоръжения, също така има един нов биобасейн, има нов пясъко-масло удържател, има и четвърти биобасейн и селектор", коментира Милен Недев, представител на фирмата изпълнител.

Фирмата изпълнител, която е изградила станциите на Хисаря и Луковит, има срок от 6 месеца за проектиране и за строителство. Цялата стойност на проекта е над 80 млн. лева.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Все повече чужди студенти остават да живеят и работят в България
Все повече чужди студенти остават да живеят и работят в България