НОВИНИ

В Разград се оплакват от задушлива миризма, РИОСВ не отчита завишени нива на сероводород

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 17.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнали за системни обгазявания в Разград. Жителите на града и общинската станция за измерване на качеството на въздуха съобщават за неприятни миризми и повишени нива на сероводород.

Според екоинспекцията обаче към момента няма данни за замърсяване на въздуха. Сигналите са предимно през летните месеци, през вечерните и нощни часове. Калоян Монев е сред хората, които редовно подават сигнали.

Проблемът не е за първа година, гражданите се оплакват от остра задушлива миризма вечерта, усещат се задушливи миризми, които да изключително неприятни. От станцията, от която ние имаме данни, показват, че нивата на сероводород са завишени.

Това потвърди и заместник-кметът - нивата са завишени десетки пъти. Сигналите датират от 2016 г., за което са уведомени МОСВ и РИОСВ.

"За съжаление, източникът на миризмите не е установен".

Депутатът Антоанета Цонева, която също е на място, заяви, че има подготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, който да внесе дефиниция за миризми, които са опасни за човешкото здраве и околната среда.

"Обсъдихме със заинтересованите страни, общината и гражданите, че най-късно до 10 август трябва да има извънредна сесия на общинския съвет, в която РИОСВ да изнесе подробен доклад".

Засега обаче РИОСВ не отчита завишени нива на сероводород:

"Данните, които експертите от Регионалната лаборатория ни подават, са моментни, не показват да има превишение на нивата на сероводород. А окончателните резултати ще ги получим след приключването на измерването, което ще се случи на 19 или на 20 юли. Резултатите ще ни покажат дали и ако има превишения и спрямо метеорологичните условия ще ни покажат къде евентуално е източникът. Имаме едни съмнения, че това най-вероятно е или пречиствателни станции в града, или по-скоро канализационната система на града. Но това вече след като получим резултатите ще направим анализа, проверки ще извършваме и тази седмица, така че ако установим източника, съответно ще наложим съответните глоби, ако наистина се установи нарушение", каза инж. Христо Милков, експерт "Контрол на околната среда" в РИОСВ - Русе.

Вижте повече в прякото включване на Андрей Кючуков

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция спечели Волейболната лига на нациите при жените
Турция спечели Волейболната лига на нациите при жените
Националите по биатлон ще проведат лагер в Белмекен
Националите по биатлон ще проведат лагер в Белмекен