НОВИНИ

На сухо в жегите: Дупнишки села са на прага на воден режим

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 17.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Воден режим заплашва голяма част от селата в община Дупница. Причините са остарялата водопроводна мрежа, огромния разход на вода за поливане на градини и малкият обем на каптажите.

От 7:00 часа сутринта до 19:00 часа вечерта - това е часовият пояс, в който по чешмите на село Крайни дол вече трети ден няма капка вода.

Росен Граховски – жител на село Крайни дол: "Вода няма в момента и скоро време сигурно няма да има... докарваме от други места с туби, с бидони и така. Вода няма."

Освен остарелите тръби на водопровода, заради които има огромни течове, напливът на туристи в къщите за гости, също оказва влияние и водата се харчи за часове.

"Ние в момента имаме режим... в момента резервоарът е празен, значи ще има вода два часа. Който напълнил - напълнил, аз сега ще ходя във ВиК. Ако може с моя камион или цистерна да докараме поне на бабите тук, защото те са по на 75 години", обясни Георги Петров – кмет на село Крайно дол.

"Проблемът е за цялата ни община, където той ще се засилва сега със засушаването. Нуждата от инвестиции е огромна... нуждите на България за инвестиции са за над 24 милиарда по данни на МРРБ. До сега са инвестирани едва 2 милиарда", заяви Костадин Костадинов – председател на Общински съвет – Дупница.

От регионалното министерство очакват помощ и от ВиК-Дупница. Средствата са нужни, за да се ремонтира частично водопровода и каптажите в населените места. В противен случай, проблемът ще се задълбочи и във водна криза ще изпадне цялата Община Дупница.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вили Лилков: Почувствах се задължен да се явя като алтернатива за кмет на София
Вили Лилков: Почувствах се задължен да се явя като алтернатива за кмет на София
Православната църква почита св. вмчца Марина
Православната църква почита св. вмчца Марина