Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на икономиката: Износът на оръжейна продукция през 2022 г. е нараснал с 200%

Министерството е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 17.07.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

"По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с 200%. Това е около 1,6 - 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г." Това каза в "Денят започва" министърът на икономиката Богдан Богданов.

По думите му индустрията се развива и целта е да продължим развитието ѝ, както и модернизацията на производство. "Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези заводи", заяви министърът.

Миналата седмица министерството на икономиката е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир към дружеството на Георги Гергов. По последни данни панаирът е с над 100 млн. загуба заради неефективно управление, а може би целенасочено, коментира Богдан Богданов.

"Тепърва съдът ще каже кой е виновен. За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше да стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да бъде в частни ръце. Ще следим развитието на съдебния процес. Тук не е само Министерството на икономиката, получихме подкрепа и от МС".

Общинските съветници в Пловдив оказаха да разглеждат замяна на варненските акции в панаира

По данни на БНБ 2022 г. е втората от последните 15 години с най-висок ръст на инвестициите у нас, каза още Богдан Богданов.

"Продължаваме този тренд и през 2023 г., като за първите четири месеца БНБ отчита около 60% ръст на инвестициите в България, това са предварителни данни".

Инвеститорите проявяват интерес към конкретни индустрии, у нас това са основно производствените предприятия. Министърът коментира, че всеки ден се среща с международни инвеститори и местни компании, които искат да разширят своите производства и са оптимистични по повод предстоящото приемане на България в Шенген и еврозоната.

Най-голям интерес има към регионите, които са инвестирали в инфраструктура - Пловдив, а през последната година и Бургас, който миналата година е бил на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции с инфраструктура и добре подготвени индустриални зони.

"С приоритет ще работим за Северна България, особено заради връзките север - юг, които ще се подобрят заради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са региони, които тепърва ще се развиват и изискват усилия най-вече за инфраструктурно обезпечаване, но и подходяща работна ръка".

Данъчната ни политика и в момента е атрактивна за голяма част от инвеститорите, но трябва актуализация на закона за насърчаване на инвестициите, посочи министърът. Трябва да имаме нови насърчителни мерки и те да бъдат насочени към сектори с реална висока добавена стойност.

Нещата, които се случват в ДКК, са познати на обществото, но няма промяна, посочи министърът. Проблемите са хронични - неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки.

"Едната компания е "Монтажи", другата е "Ел Би", там също видяхме проблеми, определени пари липсват. Ние обаче трябва да получим обратна връзка от компетентните органи, които са алармирани още 2021 г., когато министър на икономиката беше Кирил Петков".

Външна намеса ли е причината за поредния взрив в склад на Емилиян Гебрев?

Все още се очакват резултатите от проверките за взривовете в оръжейните ни складове, каза още министър Богданов. Последният беше в края на юни, в склад на Емилиян Гебрев. Няма и резултат от разследванията за същите инциденти и предходните години, посочи още Богданов.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Трябва да похваля целия отбор за характера
Александър Томаш: Трябва да похваля целия отбор за характера
Саша Илич: Очаквах Хебър да играе защитно, проблемът беше в нас
Саша Илич: Очаквах Хебър да играе защитно, проблемът беше в нас