НОВИНИ

Външна намеса ли е причината за поредния взрив в склад на Емилиян Гебрев?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:23, 26.06.2023
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Разследващите ще влязат във взривените край Карнобат складове най-рано утре, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Работи се по всички възможни версии за взрива.

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, който е собственик на складовете коментира, че токът е спрял малко преди взрива. Министър-председателят Николай Денков обяви, че очаква разследващите и разузнаването да се свършат работата, за да може да се вземат мерки, които да защитят военната индустрия.

Подробности за предишни взривове във военни складове вижте и тук:

По предварителни данни, според източници на "По света и у нас", огънят, взривил оръжейният склад в Карнобат е горял отвън навътре, а не обратното. Освен това пожарът е възникнал преди взрива. Това дава основание да се счита, че по-вероятна причина за инцидента е външна намеса, а не проблем с продукцията, съхранявана в склада или пък с оборудването на самото помещение.

Премиерът Николай Денков обърна внимание, че до момента няма информация за причините за подобни инциденти от последните години.

"През последните близо двайсет години, особено последните десет, периодично се случват такива взривове, такъв имаше и през 2021 година по много сходен начин и ние нямаме информация нито от службите, нито от разследващите органи какъв резултат от тези разследвания се е получил", посочи премиерът.

Засилват охраната в предприятията и складовете от военната индустрия

Собственикът на склада в Карнобат Емилиян Гебрев също коментира, че няма никаква информация за разследването на същия инцидент от преди близо година. Според Гебрев начинът, по който са възникнали взривът и пожарът през юли 2021 г. и този отпреди ден са почти идентични.

"Хората, които могат да ви кажат за този инцидент, няма нищо ново. А пък за предишния отпреди една година съвсем няма ново", каза Гебрев.

От Окръжната прокуратура в Бургас коментираха за "По света и у нас", че разследването по миналогодишния взрив е към своя край. Твърдят още, че е извършена огромна по обем работа, но отказват да съобщят детайли, докато производството не приключи изцяло.

Според експерти, вероятността свързани с Кремъл служби да стоят зад подобни действия в страни от региона не е малка, тъй като доктрината на Москва включва хибридни действия, дезинформация и атаки по критична инфраструктура.

"Знаете, че има информация, че може би са включени разузнавателни служби на чужди държави в тези процеси. Ние трябва да имаме надеждни данни, за да си свършим работата. Така че аз ще се обърна към разследващите органи, ще се обърна към разузнавателните служби да кажат имат ли те някакви препоръки или ние сме в неизвестност, защото някой не си е свършим работата", каза премиерът Николай Денков.

Според Емилиян Гебрев няколко минути преди пожара и последвалия взрив е прекъснало електрозахранването в района на склада. От електроснабдителното дружество в региона съобщиха за "По света и у нас", че в района на Карнобат по това време няма регистрирани аварии. Обясниха още, че в 11.00 часа на следващия ден по разпореждане на МВР електроподаването към складовете е спряно. Премиерът коментира, че лицензът на оръжейната фирма не е застрашен.

"Няма никаква причина да се отнема лицензът, тъй като в случая те си изпълняват техните ангажименти, това е частна фирма. Въпросът е, че очевидно има злонамерени сили, които се опитват да попречат", каза акад. Николай Денков.

Огледът във взривения склад ще започне най-рано утре. Влизането в склада е възможно минимум 72 часа след последния взрив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Илиев проведе срещи с ръководства на федерации, финансирани по програмата за олимпийска подготовка
Министър Илиев проведе срещи с ръководства на федерации, финансирани по програмата за олимпийска подготовка
Хебър Пазарджик замина на лагер в Банско
Хебър Пазарджик замина на лагер в Банско