НОВИНИ

Новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис положи клетва (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 26.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

По-малко от денонощие след края на изборите Гърция вече има премиер и ново правителство. Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател за втори мандат с обещания за институционални и икономически реформи.

Това стана незабавно след изборната му победа, която му дава абсолютно мнозинство в парламента и възможност да състави самостоятелно правителство.

Дясната партия на Мицотакис "Нова демокрация" получи 40,5 на сто от гласовете на гърците и води с почти 23% пред лявата СИРИЗА. В парламента влизат и три крайнодесни формации.

Вижте още в прякото включване на Аделина Радева

Мицотакис се закле пред президентката на страната и архиепископа на Атина. Очаква се до края на деня да стане известен и съставът на кабинета.

"Усещам огромната отговорност, която по волята на гръцкия народ тежи на раменете ми. Гръцките граждани имат право на по-добро бъдеще за себе си, за семействата си и за родината си. Решен съм да осъществя големи промени и големи реформи във втория 4-годишен мандат. Даден ни е силен мандат за това", заяви той.

"Нова Демокрация" получи 40,5% от гласовете на гърците и води с почти 23% пред лявата СИРИЗА. В парламента влизат и три крайнодесни формации.

Снимки: БТА

"Опозицията е по-раздробена от всякога - за първи път от 40-50 години имаме правителство с 40% от гласовете и в същото време опозиционната партия е със 17%. Това е разлика от 24 пункта. Опозицията е разделена на 7 партии - три от тях с малка или голяма степен прокламират идеи, свързани с ксенофобия и расизъм, те са срещу абортите - наричаме тези позиции крайно десни. Това, което очаквам е, че непрекъснато ще оказват натиск в посока на ксенофобски решения - срещу мигрантите, абортите, срещу теми, свързани с човешките права и се страхувам че ще се опитват с това да задават тона в новия парламент", коментира Михалис Псилос, главен редактор на в."Навтемборики".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новакът в Първа лига Етър връща в употреба стара емблема по случай 100-годишнината на клуба
Новакът в Първа лига Етър връща в употреба стара емблема по случай 100-годишнината на клуба
Биляна Дудова ще се бори на ранкинг сериите в Будапеща
Биляна Дудова ще се бори на ранкинг сериите в Будапеща