НОВИНИ

Мария Габриел на среща на външните министри от ЕС - обсъждат подкрепата за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:29, 26.06.2023
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
Слушай новината

Министрите на външните работи на страните от ЕС обсъждат днес в Люксембург кризата в Русия и продължаващата европейска подкрепа за Украйна.

В срещата, чрез видеоконферентна връзка, ще се включи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. България е представена на срещата от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Очаква се първите дипломати да одобрят увеличаване бюджета на Европейския механизъм за подкрепа на мира с 3,5 милиарда евро. Досега чрез този механизъм ЕС е отпуснал повече от 5,5 милиарда евро за военна помощ за Киев.

Върховният представител на ЕС по сигурността и външните работи Жозеп Борел каза преди срещата, че събитията от този уикенд показват, че е по-важно от всякога подкрепата за Украйна да продължи. Според него чудовището, което руският президент Владимир Путин е създал "Вагнер", сега се обръща срещу създателя си и хапе.

“На днешното заседание на министрите на външните работи, разбира се, че започваме със ситуацията в Украйна. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба ще се включи, за да ни даде последни данни от случващото се на терен. Очаквам дискусия по формулата за мир на президента Зеленски да влезем малко повече в детайли как тя може да бъде реализирана. Ще бъде обсъдена и темата с цялостната подкрепа за Украйна, както и търсенето на отговорност на Русия за международните престъпления”, каза Мария Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Христова с кон Дублин от ККС "Еклипс" е държавен шампион по обездка в клас Л
София Христова с кон Дублин от ККС "Еклипс" е държавен шампион по обездка в клас Л
Барселона обяви официално трансфера на Илкай Гюндоган от Манчестър Сити
Барселона обяви официално трансфера на Илкай Гюндоган от Манчестър Сити