НОВИНИ

Денков: Управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е готова до края на седмицата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:10, 26.06.2023 (обновена)
6595
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъде готова до края на седмицата. Това обяви премиерът Николай Денков. По думите му, в момента процесът по преговори между двете коалиции се бави заради изработването на законодателната програма, но той е оптимист, че скоро ще се стигне до компромисен вариант и по нея.

Основната причина в момента, която води до неразбирателства между управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, не е в Министерския съвет, а в Народното събрание, обяви премиерът Николай Денков. По думите му, всички назначения на високи постове са съгласувани с колегите му от ГЕРБ-СДС. Той обясни също, че не е необходимо някой да му иска оставката, а самият той е готов да си я подаде, както и голяма част от назначените министри в случай, че не се справят с поставените пред Министерския съвет задачи.

Приемането на закони се оказва основна пречка за гладката работа на двете коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков:

"Аз съм оптимист, че двете парламентарни групи ще намерят начин да формулират механизъм, по който да се взимат решения в Народното събрание. Нека ясно да кажем, че ако забравим за реториката и погледнем фактите, всяка от двете страни направи много компромиси досега, очевидно е, че трябва да се направят още компромиси и от двете страни."

Все още не е ясно дали ще има коалиционно споразумение между двете политически групи.

"Предстои друг тип среща, на която да се обсъжда дали ще има писмен документ и какъв ще бъде този писмен документ. Аз от самото начало съм казал, че ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както съм сигурен и голяма част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет с ясната кауза да променят начина, по който се реализира политиката", заяви Николай Денков, министър-председател.

По думите му, досега постовете в държавата са били съгласувани с партньорите от ГЕРБ:

"И при подбора на министрите и при подбора на заместник-министрите и при подготовката на управленската програма ГЕРБ участваше, и участваше на най-високо ниво. Аз съм се виждал няколко пъти с тях включително и в МС са идвали Десислава Атанасова, Томислав Дончев, с Мария Габриел обсъждаме всичко."

Денков коментира пред журналисти пожара и експлозиите от уикенда в складовете на оръжейния търговец Емилиян Гебрев край Карнобат:

"През последните близо 20 години, особено последните 10 години, периодично се случват такива взривове. Такъв имаше и през 2021 година по много сходен начин и ние нямаме информация нито от службите, нито от разследващите органи, какъв резултат от тези разследвания се е получил."

По думите му няма основание за отнемане на лиценза на оръжейната фирма, напротив - бизнесът трябва да се насърчава, защото военната промишленост е една от носещите добавена стойност в икономиката.

Започват проверки в производствени предприятия от военната индустрия

Очаква се и до края на седмицата официално да бъде представен законопроектът за приемането на държавния бюджет за 2023 г.

Вижте прякото включване на Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА - София замина за лагера в Австрия с група от 18 футболисти и без новото си попълнение Сейни Санянг
ЦСКА - София замина за лагера в Австрия с група от 18 футболисти и без новото си попълнение Сейни Санянг
Виктория Томова отбеляза спад от 19 позиции и вече е 99-а в в световната ранглиста
Виктория Томова отбеляза спад от 19 позиции и вече е 99-а в в световната ранглиста