НОВИНИ

Отмениха извънредния режим в Москва

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:40, 26.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Русия
Слушай новината

Ситуацията в Москва се нормализира, а режимът на антитерористична операция - отменен. Въпреки това днес в руската столица е неработен ден и всички големи публични събития са отменени.

Мерките бяха въведени след бунта на Евгений Пригожин и "Вагнер". Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу се появи за първи път публично след метежа.

Режимът на антитерористичната операция в Москва беше отменен тази сутрин, съобщи в Телеграм канала си кметът Сергей Собянин. Отделно Националният антитерористичен комитет на Русия заяви, че ситуацията в страната е стабилна. Специалният режим беше въведен в събота в три руски области, включително в руската столица, след като ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че тръгва към Москва.

"Вагнер" и Пригожин си тръгнаха от Ростов на Дон с аплодисменти

"Вдигаме всички ограничения, свързани с въведения режим на антитерористичната операция. Краят на учебната година за учениците ще бъде на 1 юли. Още веднъж благодаря на московчани за спокойствието и разбирането", каза Сергей Собянин, кмет на Москва.

Руската обществена телевизия разпространи кадри с министъра на отбраната Сергей Шойгу. По време на първата си публична поява след метежа, той е посетил руски войски, участващи в бойните действия в Украйна, съобщи руското Министерство на отбраната. Според РИА Новости Шойгу продължава да заема поста си.

Първа поява на Сергей Шойгу след бунта на Пригожин

Именно Шойгу и висшето военно ръководство на Русия, което според Пригожин е корумпирано и некомпетентно, го провокираха да поведе бойците си към Москва. В крайна сметка настъплението беше спряно, без да стане ясно дали сделката включва промени във висшето военно командване.

Животът в Москва протича нормално. Супермаркетите и моловете работят, Централната банка и Московската стокова борса - също. Според съобщенията някои частни компании и училища са били оставени сами да вземат решение дали да отворят днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче е с опасност за живота след падане от тротинетка
Момиче е с опасност за живота след падане от тротинетка
Футболистът на ЦСКА-София Дюкенс Назон се разписа при победата на Хаити над Катар на турнира Голд Къп
Футболистът на ЦСКА-София Дюкенс Назон се разписа при победата на Хаити над Катар на турнира Голд Къп