НОВИНИ

Първа поява на Сергей Шойгу след бунта на Пригожин (ВИДЕО)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:55, 26.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Русия след неуспешния метеж - първи кадри с президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Премиерът Михаил Мишустин, зове за единство. А дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров, каза че Москва започва разследване дали западни спецслужби не са съпричастни към действията на "Вагнер".

Според руски медии, обвиненията срещу лидера на частната военна групировка "Вагнер" - Евгений Пригожин, все още не са свалени. Връща ли се към нормалното животът в Русия и и какви ще бъдат последствията след "Похода на справедливостта" ?

47 секунди - това е продължителността на видеото с военния министър Сергей Шойгу. Според информацията на министерството на отбраната, той е посетил команден пункт на военната групировка "Запад". На кадрите се вижда как разглежда спални помещения и слуша доклада на командирите. Видеото е разпространено днес, но не е ясно кога и къде е записано; то е без звук, отбелязва Ройтерс. Руски военни блогъри изръзиха съмнения, че кадрите са стари.

Лидерът на "Вагнер" Пригожин призова руската армия на бунт срещу военното ръководство

На сайта на Кремъл се появи обръщение на руския президент Путин към участници в младежки форум "Инженерите на бъдещето". Отново не е ясно кога е записано видеото, но в него не се споменава нищо за действията на "Вагнер" и войната в Украйна.

Публикувана е и информация, че Путин е разговарял по телефона с емира на Катар и с президента на Иран, като последният е изразил безрезервната подкрепа на Техеран към Москва. "Днес Русия преживява важен период от историята си" - с тези думи започна заседанието на министрите премиерът Михаил Мишустин, който призова за единство.

"Важното при тези условия е да се осигури суверенитета и независимостта на нашата страна. сигурността и благополучието на нашите граждани. За това е много важно обединението на цялото общество, трябва да действаме заедно, като един екип, и да съхраняваме единството на всички сили, като се сплотим около президента. Да вземаме заедно добре обмислени решения за ефективното изпълнение на задачите, поставени от държавния глава."

Пригожин спря настъплението към Москва

Руските власти се опитват да покажат, че нищо не се е променило. В ход е обаче мащабна операция "възстановяване на репутацията на Путин", пише Би Би Си. Ето какво казват част от руските граждани:

"Със сигурност можем да кажем, че този въоръжен метеж беше организиран от САЩ, през Пригожин и т.н."

"Не познавам Пригожин, но знам, че Владимир Владимирович прави всичко както трябва."

"Сложен въпрос. Няма еднозначен отговор. Трябва да мине малко време, да се обмислят нещата. Защото всичко беше хаотично, бързо и трудно за разбиране."

Напрежение сред обикновените руснаци има, сочат и думите на първия заместник на Мишустин - Андрей Белоусов. Според него за последните 24 часа в поне 15 руски региона тегленето на пари в брой се е увеличило с 30 процента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима състезатели ще представят България при дебюта на кикбокса на Европейските игри
Трима състезатели ще представят България при дебюта на кикбокса на Европейските игри
Ще се отразят ли събитията в Русия на хода на войната?
Ще се отразят ли събитията в Русия на хода на войната?