НОВИНИ

Непочистено речно корито притеснява хората в кюстендилското село Николичевци

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 26.06.2023
8017
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Непочистените корита на реките Банщица, Бистрица и Струма притеснява жителите на кюстендилското село Николичевци и другите населени места в района. Заради дъждовете през последни дни хората се безпокоят, че реките ще прелеят и домовете им ще бъдат залети.

Мостът, който свързва село Николичевци с останалите населени места, е бил основно ремонтиран преди 10 години, тъй като реката го е отнесла. В момента обаче коритото на реката е изцяло обрасло с растителност и от двете страни. Хората дори се шегуват, че си имат непосадена гора насред реката. Те се притесняват от евентуално наводнение, тъй като къщите и овощните им градини са в близост до реката.

"Писала съм за проблема до областната администрация в Кюстендил, защото повече от 10 години откакто е направен новият мост, резултат сега не виждаме, тъй като коритото не се поддържа. Дърветата и храстите, които са израснали в коритото на реката са с височина повече от 10 - 15 метра. Дойдат ли високи и силни води от околните села, мостът може да падне и къщите в ниската част ще бъдат наводнени", обясни Спаска Методиева - кмет на с. Николичевци.

Според нея районът на моста е публична държавна собственост и решението трябва да бъде взето от държавата заедно с областната администрация в Кюстендил.

"Областната администрация е изготвила цялата документация. Има изготвени инвестиционни проекти и за тук, и за река Банщица, която се отлага от години да се прави. Веднъж са кандидатствали с проект, но не са ги одобрили. Сега имат нови проекти и са кандидатствали за финансиране от Междуведомствената комисия по възстановяване към МС. Всеки лев, вложен в превенция е в пъти по-ефективен от парите, вложени за възстановяване на щети", заяви Огнян Атанасов - общински съветник в Кюстендил.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са щетите от наводнението в монтанското село Доктор Йосифово
Какви са щетите от наводнението в монтанското село Доктор Йосифово
В Румъния предлагат къщички за почивка сред природата
В Румъния предлагат къщички за почивка сред природата