НОВИНИ

Ще се отразят ли събитията в Русия на хода на войната?

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 26.06.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Русия
Слушай новината

Какво се случи в Русия и какво следва? Ще се отразят ли действията на Пригожин на хода на войната в Украйна? Това коментираха в "Денят започва" Йордан Божилов - председател на Софийски форум за сигурност, Любомир Кючуков - бивш зам.-министър на външните работи и настоящ директор на Института за икономически и международни отношения и журналистът Ангел Петров.

Според Ангел Петров действията на Пригожин са били неизбежни. Той смята, че заповедта на министъра на отбраната Сергей Шойгу, с който е разпоредено всички частни военни компании да минат под патронажа на министерство на отбраната, е насочена срещу Пригожин и е било стъпка за изземване на "Вагнер" от Пригожин. Петров е категоричен, че Пригожин е търговец и няма да направи нещо, ако не вижда ясен интерес, ако няма съюзници и гръб. Припомни, че "Вагнер" е създадена от руското разузнаване и Пригожин едва ли действа сам. Но кой е неговият гръб, е въпрос за един милион долара.

"Вагнер" и Пригожин си тръгнаха от Ростов на Дон с аплодисменти

Любомир Кючуков смята, че това е опит за метеж. Но не се случи преврат и гражданска война, както руснаци да убиват руснаци и по-важно чеченци да убиват руснаци. "Това беше опит на Русия да реши въпроса с една излизаща от контрол частна армия. Русия се опитва да отнеме "Вагнер" от Пригожин и тепърва предстои да се види как бойците ще бъдат записани в руската армия".

Кючуков заяви, че "Вагнер" ще продължи да съществува заради ангажиментите в Африка.

Това, което ще остане неизяснено е какви са били мотивите и целите на Пригожин и какви са обективните последици от това, каза от своя страна Йордан Божилов.

"Видяхме на практика един бунт, което беше немислимо преди време в Русия. Какво обаче става в управлението в Русия - има противопоставяне между разузнаването, армията, гвардията и между различните групировки. Това беше опит за разпределяне на властовия пай", каза Божилов. Смята също, че Пригожин има и политически амбиции и с тази негова армия се е превърнал в голяма заплаха за руските олигарси.

Американското разузнаване е знаело, че Пригожин планира въоръжени действия в Русия

Журналистът Ангел Петров смята, че разцеплението в Кремъл със сигурност ще се отрази на начина, по който Русия стои в Украйна, на бойния дух на войниците и на преговорите.

"Русия влиза с много по-слаби позиции в следващ етап на войната", каза Петров.

Йордан Божилов не вижда да има в руското управление нагласи за мир.

Любомир Кючуков каза, че може да се очаква опит за консолидация на руското общество, защото се смята, че Русия не използва целия си наличен ресурс. По отношение на самата война, е възможно руското ръководство максимално да засегне контрола и вътрешната координация, за да не си позволи подобни възможности оттук нататък.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа поява на Сергей Шойгу след бунта на Пригожин (ВИДЕО)
Първа поява на Сергей Шойгу след бунта на Пригожин (ВИДЕО)
Меглена Кунева за ситуацията в Русия: Няма как да има демокрация без опозиция
Меглена Кунева за ситуацията в Русия: Няма как да има демокрация без опозиция