НОВИНИ

"Вагнер" и Пригожин си тръгнаха от Ростов на Дон с аплодисменти

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:01, 25.06.2023
8584
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в Русия се нормализира, но въпросите остават повече от отговорите. Какво накара Евгений Пригожин да направи обратен завой? Бойците на частната групировка вече са извън територията на Русия, но местоположението на нейния водач - Евгений Пригожин, все още не е известно.

Според споразумението, постигнато вчера, той трябва да пристигне в Беларус.

Бойците на "Вагнер" си тръгнаха с аплодисменти от град Ростов на Дон снощи, а самият Евгений Пригожин напусна града с усещането, че е герой. Той се опълчи на руското командване и поне според обявеното споразумение се измъкна със свалени обвинения и се отправи към Беларус. В ранните часове на деня "Вагнер" си тръгна и от Воронежка област, а по обяд напусна и Липецк. От Ростовска област се изтеглиха и спецчастите от чеченската армия "Ахмат".

"Накрая беше възможно да намерим решение без загуби, без повишаване на напрежението", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Снимки: БГНЕС

От Кремъл обясниха, че беларуският президент Александър Лукашенко е водил преговорите с Пригожин, тъй като двамата се познават от поне 20 години.

"Що се отнася до останалите бойци, никой няма да бъде преследван. Винаги сме зачитали техните героични подвизи на фронта и винаги ще ги уважаваме", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Бойците от "Вагнер", които не са взели участие в метежа, ще подпишат договори с Министерството на отбраната, обявиха още от Кремъл. В Москва животът продължава все едно нищо не се е случило през изминалото денонощие. Само Червеният площад остава затворен. В Ростов на Дон също е спокойно, чистачи спокойно метат улиците.

Освен че е неизвестно местоположението на Пригожин, не е ясно и къде се намира руският президент Владимир Путин. Държавната телевизия излъчи днес интервю с него, заснето преди метежа на "Вагнер", в което Путин казва, че Русия остава уверена в изпълнението на целите си с войната в Украйна. Ден след бунта Москва изпрати в Китай заместник външния министър Андрей Руденко и съобщи, че Пекин подкрепя усилията на руските власти да стабилизират ситуацията в страната.

От Китай излязоха едва днес с официален коментар за вчерашните събития и ги определиха като вътрешнополитически въпрос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели две титли в силовия трибой от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс
България спечели две титли в силовия трибой от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс
Елена Остапенко спечели тенис турнира на трева в Бирмингам
Елена Остапенко спечели тенис турнира на трева в Бирмингам