НОВИНИ

Нашествие от комари в парковете и крайречните зони в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 26.06.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
Слушай новината

За нашествие от комари по парковете, градините и крайречните зони се оплакват пловдивчани. Редица са вече сигналите от недоволни граждани в дезинфекционната станция в града. Бурното развитие на популацията е благоприятствано от обилните валежи напоследък, обясняват специалистите.

За да се справят със ситуацията, от дезинфекционната станция в града започнаха усилено обработване на обществените тревни площи и паркови пространства във всички шест на района на Пловдив.

"Община Пловдив е обградена от оризища и други такива водни площи, които благоприятстват развитието на комарите. Напоследък, особено тази седмица имаме доста сигнали от граждани. Казват, че в някои райони виждат голямо нашествие на комари и през деня. Възрастната форма на комарите са агресивни и през деня, и в късните часове на деня", казва Петя Дингилева, директор на ОП "Дезинфекционна станция" – Пловдив.

С приоритет се обработват зоните около детските градини.

"Имаме повишена честота на ухапвания от комари на децата, но в детските градини репеленти не могат да бъдат носени. Съветваме родителите да обработват детето в началото на деня, преди да дойде на градина. Нашият двор наистина е много зелен и понякога се налага допълнително да бъде обработван срещу комари", каза Анета Божанова, директор на ЦДГ "Малкия принц" – Пловдив.

Освен много дъждове всяка мокра повърхност също е идеална среда за размножаването на комарите, което допълнително затруднява специалистите.

Репортер: Николай Райшинов

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж за изнасилване на възрастна жена в Сливенско
Задържаха мъж за изнасилване на възрастна жена в Сливенско
Във Варна задържаха мъж, откраднал чанта с над 10 000 долара
Във Варна задържаха мъж, откраднал чанта с над 10 000 долара