НОВИНИ

"Нямахме за цел да сваляме властта" - Пригожин с първо изявление след метежа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:10, 26.06.2023 (обновена)
8694
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Евгений Пригожин излезе проговори за първи път след метежа в Русия миналата събота. Той заяви, че целта на неговия марш не е била да сваля властта, а да покаже недоволството си от опита частната му групировка да стане част от руската армия.

По рано през деня бяха излъчени и първи кадри с Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу след бурните събития през уикенда.

В 11-минутно аудиообръщение той многократно подчерта, че целта на похода не е била сваляне на властта, а опит да се спаси частната военна групировка. Според приет наскоро закон, всички частни военни формирования трябва да преминат под командването на Министерството на отбраната.

"Нашият марш започна заради несправедливост, по пътя, на земята не сме убили нито един войник. За денонощие стигнахме на около 200 км от Москва, влязохме и взехме под контрол напълно Ростов. Мирните жители се радваха да ни видят. Показхме "мастърклас" по какъв начин трябваше да изглежда 24 февруари 2022 година. Нямахме за цел да сваляме съществуващия режим и законно избраната власт, за което много се говореше. Върнахме се назад, за да не проливаме кръвта на руските войници".

"Вагнер" и Пригожин си тръгнаха от Ростов на Дон с аплодисменти

По думите на Пригожин действията на "Вагнер" са показали редица проблеми в Русия, свързани със сигурността и с начина, по който се води войната. Добавя, че е получавал безусловно подкрепа от руските граждани.

Министерството на отбраната показа днес и кадри с военния министър Сергей Шойгу. Според информацията на ведомството, той е посетил команден пункт на военната групировка "Запад". На кадрите се вижда как разглежда помещения и изслушва доклада на командирите.

Видеото е разпространено днес, но не е ясно кога и къде е записано, то е без звук, отбелязва Ройтерс. Руски военни блогъри се усъмниха в достоверността на кадрите.

Първа поява на Сергей Шойгу след бунта на Пригожин

На сайта на Кремъл се появи обръщение на руския президент Путин към участници в младежки форум. Не е ясно кога е записано видеото, но в него няма нищо за действията на "Вагнер" и войната в Украйна. Публикувана е и информация, че Путин в разговарял по телефона с емира на Катар и с президента на Иран, като последния е изразил безрезервната подкрепа на Техеран към Москва.

Руските власти се опитват да покажат, че нищо не се е променило. В ход е обаче мащабна операция "възстановяване на репутацията на Путин", пише Би Би Си.

Според руски медии обвиненията срещу Евгений Пригожин все още не са свалени.

ПРИГОЖИН СРЕЩУ ПУТИН

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик замина на лагер в Банско
Хебър Пазарджик замина на лагер в Банско
Кабинетът одобри нов пакет военна помощ за Украйна
Кабинетът одобри нов пакет военна помощ за Украйна