НОВИНИ

Ще се стигне ли до споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:52, 26.06.2023
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

В ситуация на постоянни раздори и поставяне на условия между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават разговорите около конституционните реформи и управленската програма на кабинета "Денков".

Заради проблемите между коалициите премиерът Николай Денков заяви готовност да подаде оставка, но е оптимист, че все пак разбирателство ще има. В същото време остава под въпрос ще бъде ли подписан документ за съгласие и подкрепа между първата и втората политическа сила и как ще се казва той - механизъм за управление ли коалиционно споразумение.

Приемането на закони се оказва основна пречка за гладката работа на коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, смята премиерът Николай Денков. Той изрази увереност , че все пак съгласие ще се намери:

"Аз съм оптимист, че двете парламентарни групи ще намерят начин да формулират механизъм, по който да се взимат решения в Народното събрание. Аз от самото начало съм казал, че ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както, сигурен съм и голяма част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет с ясната кауза да променят начина по който се реализира политиката".

Премиерът опроверга думите на Бойко Борисов, че постовете в държавата не са били съгласувани с ГЕРБ.

"И при подбора на министрите, и при подбора на заместник министрите и при подготовката на управленската програма ГЕРБ Участваше, и участваше на най-високо ниво. Аз съм се виждал няколко пъти с тях включително и в МС. Идвали са Десислава Атанасова, Томислав Дончев, с Мария Габриел обсъждаме всичко.

Атанасова: За нас стои въпросът за подписване на коалиционно споразумение

От ГЕРБ не отрекоха, че са разговаряли.

"Неслучайно няма номинации за областни управители, все още не са номинирани всички заместник-министри, няма и формирани парламентарни комисии, именно защото съгласие не се постига", коментира Десислава Атанасова.

От ГЕРБ-СДС не отстъпват от позицията си , че настояват за коалиционно споразумение.

"За нас на първо място стои въпросът за лидерската среща и подписване на споразумение, което според нас трябва да бъде коалиционно, защото трябва да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията. Това, че на тази среща присъстваха лица, които нямат дори качеството на народни представители, за нас беше смущаващо, защото те не могат да носят и политическата отговорност. Политическа отговорност се носи от лидерите с подписи под общо споразумение и с ясни ангажименти", коментира още Атанасова.

Лена Бориславова: Обсъждаме управленската и законодателна програма

От ПП-ДБ настояват за механизъм, който да не позволява плаващи мнозинства в парламента.

"Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формиране на правителството. Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди по-малко преди 3 седмици, така че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава. Защото между двете сили няма доверие и то не може да се преодолее по този начин", посочи Лена Бориславова от ПП-ДБ.

"В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова споразумение. То не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики и за конкретни законопроекти, така че да имаме реформаторско управление", коментира и правосъдният министър Атанас Славов.

Владислав Панев: Срокът за споразумение с ГЕРБ-СДС е преди да бъдат избрани шефове на регулаторите

Конституционалистът доцент Наталия Киселова е на мнение, че няма никакво значение какъв ще е видът на документа, който ще подпишат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Документът трябва да е такъв, че той да предизвика еднакво звучене в двете страни. Тоест, те след като го подпишат, да се чувстват длъжни да го спазват. Най-чистият вариант е да има такъв текст, който да може при спор да се обръщат към него и той да води до разрешаване на спора. Как ще бъде наречен документът, е без значение. Дали ще е споразумение, дали ще е договор, дали ще е пакт за ненападение - това вече е въпрос на интерпретация".

Дали ще се стигне до документ, подписан между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и как ще се нарича той е въпрос на дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд в Ловеч покачи значително нивото на река Осъм (Видео)
Проливен дъжд в Ловеч покачи значително нивото на река Осъм (Видео)
Ясни са датите и часовете за първите двубои на Лудогорец в Шампионска лига
Ясни са датите и часовете за първите двубои на Лудогорец в Шампионска лига