НОВИНИ

24 часа, които разтърсиха Русия - изводите от метежа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:29, 26.06.2023
Чете се за: 09:40 мин.
Русия
отмениха извънредния режим москва
Слушай новината

Искрата на бунта в Русия се разпали толкова бързо, колкото и бързо угасна. В продължение на 24 часа светът следеше минута по минута развитието на събитията. Малцина бяха тези, които очакваха, че метежът на Евгений Пригожин и бойците от "Вагнер" ще завърши с успех за тях. Прахът от бурните събития още не се е уталожил напълно. За това говорят и събитията от днешния ден - Русия отчаяно се опитва да покаже, че ситуацията е нормална - на пръв поглед Москва, Ростов на Дон, Воронеж изглеждат спокойни.

Отмениха извънредния режим в Москва

Съюзниците на Путин и най-вече Китай декларираха, че приятелството с Кремъл продължава. Днес бяха попарени и спекулациите, че след бунта на Пригожин ще има рокади по върховете на руската армия. Министърът на отбраната Сергей Шойгу беше показан за първи път след метежа - как посещава руските войски на украинския фронт. Остава неясно къде и кога са заснети кадрите.

А Евгений Пригожин засега остана излъган. Обвинението срещу него в подстрекаване на бунт не отпадна. Не е ясно и къде се намира ръководителят на ЧВК "Вагнер" в момента.

След опита за преврат в Русия: "Вагнер" се изтегля от Ростов, Пригожин заминава за Беларус


Как се развиха събитията?


23.06.

  • Всичко започна с видео, публикувано в социалните мрежи, в което Пригожин обвинява руската армия, че е атакувала лагер на бойците от "Вагнер". Обявява "Поход за справедливост" срещу Началника на генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу и уточнява, че това не е военен преврат и действията му не са насочени срещу президента Владимир Путин;


24.06.

  • През нощта военни колони на "Вагнер" влизат от две точки на руска територия;
  • В 7:40 ч. без съпротива установяват контрол върху Южното командване на руската армия в Ростов на Дон, от където се контролират военните действия в Украйна. Пригожин иска среща с Шойгу и Герасимов.
  • Установен е контрол върху град Воронеж, колоната на "Вагнер" тръгва по магистрала М-4 към Москва, без да среща съпротива;

  • Обявени са антитерористични операции в Москва, Московска и Воронежка област, в Москва са забранени всички мероприятия на открито, Кремъл е отцепен в широк периметър за сигурност;
  • Следват часове на напрежение, докато "вагнеровците" пътуват към Москва, по улиците на руски градове са разположени танкове;
  • В 10:00 Владимир Путин прави обръщение към нацията, обявява действията на Пригожин за "нож в гърба" и се заканва да накаже организаторите;

  • Колоната на "Вагнер" преминава Воронежка и Липецка област и стига на 200 км от Москва;

  • В 20:15 от пресслужбата на беларуския лидер Лукашенко обявяват, че е постигнато споразумение с Пригожин;
  • В 20:20 ч. Пригожин потвърждава, че спира настъплението.

Кой е Евгений Пригожин - наемникът, осмелил се да предизвика Путин

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Два дни след метежа въпросите остават повече от отговорите. Защо Пригожин направи обратен завой? Какво точно му обеща Лукашенко? Защо отива в Беларус? Къде е Путин и защо все още няма негов коментар след метежа? Защо Путин първо обеща да накаже предателите, а после ги пусна да си тръгнат безнаказано? Стоеше ли някой извън или в Русия зад метежа на "Вагнер" и кой?

На тези въпроси едва ли ще получим отговори в близките дни, но има неоспорими изводи от 24-часовия метеж.

КРЕПОСТТА "КРЕМЪЛ" СЕ ПРОПУКА

Още в първите часове на метежа и в първите си видеопослания Евгений Пригожин не насочва думите си срещу президента Владимир Путин, а срещу военното ръководство и по този начин представя руския държавен глава като лидер, който не може да контролира генералите си и лесно може да бъде подведен. В една от първите си тиради, Пригожин намеква, че Путин е "щастлив дядо", който е захранван с лъжи от обкръжението си и не е наясно със суровата реалност на войната.

Пригожин и неговите бойци прекосиха стотици километри на руска територия напълно безпрепятствено. Путин трескаво започна да води разговори със съюзниците си. В продължение на часове не беше ясно дали руският президент има достатъчно подкрепа от страна на силовите структури; накрая не той води преговорите с Пригожин, а беларуският президент Алексндър Лукашенко, наричан от мнозина "куклата на конци" на Кремъл.

Тактически, метежът на "Вагнер" създаде разделение в руската армия. Мъжете в окопите вече знаят, че получават заповеди да загиват в една война, наричана корумпирана от Пригожин, докато техните командири са раздирани от междуличностни разпри. Във военните поделения офицерите вече няма да се фокусират основно върху военните действия, а върху собственото си бъдеще, защото вече знаят, че при евентуална битка за властта трябва да изберат страната на печелившия.

От "Русия показа силата си" до "Слабостта на Путин пролича" - световните медии за бунта на "Вагнер"

ВЪЗМОЖНОСТ ИЛИ КОШМАР ЗА УКРАЙНА?

Украинската контраофанзива продължава вече трета седмица, но прогресът не е толкова бърз, колкото се очакваше. Едва ли има по-добър момент за пробиване на руските позиции от този. Неслучайно именно сега украинската армия се опитва да си върне пълния контрол над Бахмут - градът, за който "Вагнер" се сражаваше в продължение на месеци.

Но още е рано да се каже какъв ще е ефектът на бунта на бойното поле в Украйна. Силите на "Вагнер" имаха критично важна роля в операциите на Русия - те превзеха пристанището в Мариупол, градовете Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. Според експерти сега "Вагнер" вероятно няма да има ключова роля в бойните действия, а част от бойците ще се прелеят в редовната армия.


ВРЕМЕТО НЕ РАБОТИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ

От месеци анализатори твърдят, че Русия иска да замрази конфликта в Украйна. С метежа на Пригожин стана ясно, че часовникът не отброява секундите в полза на Кремъл. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече расте рискът от политически раздори, от разнобой сред армейските редици. Бунтът на Пригожин показа нагледно, че с удължаването на войната за Кремъл и Путин ще става все по-трудно да държат властта консолидирана.

След похода на Пригожин в Русия - какво следва?


НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ПУТИН

Крепостта на Червения площад се пропука, но до пълното ѝ разрушаване остава още много време.
Метежът на Пригожин няма аналог в съвременната руската история. Не може да се сравнява със събитията от август 1991-ва година, когато Михаил Горбачов беше с отслабени позиции, Борис Елцин овластен, а СССР спря да съществува през декември.

Но има друг исторически паралел, който ни връща към началото на миналия век. През 1917 г. деморализираната руска имперска армия е разтърсвана от метежи, последвани от Октомврийската революция.

През двете десетилетия, откакто е начело на Русия, Путин беше символ на реда, антипод на хаоса, който владееше Русия през 90-те години. Митът за неуязвимостта на Путин е развенчан от Пригожин, не само с думи, но и с дела.

Владимир Путин за първи път усети полъха на провала. Въпросът е колко краен ще бъде в действията си, както у дома, така и зад граница, за да възстанови имиджа на непоклатим лидер.

ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК: ПРИГОЖИН СРЕЩУ ПУТИН

Снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина легендарният шотландски треньор Крейг Браун
Почина легендарният шотландски треньор Крейг Браун
Мартин Димитров е на полуфинал в категория до 77 кг класически стил на европейското първенство по борба за младежи и девойки
Мартин Димитров е на полуфинал в категория до 77 кг класически стил на европейското първенство по борба за младежи и девойки