НОВИНИ

От "Русия показа силата си" до "Слабостта на Путин пролича" - световните медии за бунта на "Вагнер"

вагнер пригожин тръгнаха ростов дон аплодисменти
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 26.06.2023
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Руският външен министър Сергей Лавров е казал днес, че посланикът на САЩ в Москва е "дал сигнали", че Вашингтон не е замесен във въоръжения бунт на "Вагнер" и се надяват на безопасността на руския ядрен арсенал, съобщи държавната агенция ТАСС. Лавров цитира и думите на посланика, че съботният бунт на групата "Вагнер" е вътрешна работа на Русия.

"Русия показа силата си" или пък "Слабостта на Путин пролича" - тези две тези се сблъскват в руските и западните коментари на събитията от миналата събота. Ето и някои от анализите във водещи световни издания.

"Бунтът винаги е патент на чуждите специални служби. Путин предупреди, че те ще се опитат да разклатят страната, но Русия издържа изпита за зрялост". Така Дмитрий Киселев коментира пред руснаците похода на Пригожин срещу Москва. "Преди няколко години Путин каза, че предателство не се прощава. Това е предателство и то се случи сега. Тези, които толкова желаеха кръв, не я дочакаха. Крепостта на единството остана непоклатима" – твърди журналистът.

В предаването "Резултатите от седмицата" Ирада Зейналова твърди, че случилото се е истински удар в гърба за всичко, което тепърва трябва да се осмисля. Тези, които се опитват да разклатят Русия отвътре, по някаква причина да създадат криза в нея, не са с нас. Затова основното за всички ни е да реагираме спокойно и системно, призовава Зейналова.

Според опозиционната "Медуза", първоначално Кремъл се е надявал да разреши ситуацията "повече или по-малко мирно", но не е успял да постигне споразумение с лидера на наемниците. В същото време, според източници на медията, близки до президентската администрация, по обяд на 24 юни Пригожин започнал да се опитва да се свърже лично с Путин, но президентът не отговорил. Виждайки промененото отношение на Пригожин, Кремъл решил да не стига до "кървав сблъсък" и финалните преговори се провели от голяма група официални лица, начело с Александър Лукашенко – твърдят източниците на Медуза.

След уикенд на хаос, започвам да разбирам защо националният символ на Русия е двуглавият орел: две глави, гледащи в противоположни посоки - анализира московската редакция на ВВС. Първо, Евгений Пригожин заявява, че е готов да "върви докрай" в бунта си срещу руската армия. След това прави внезапен обратен завой.
Владимир Путин обявява бунта за "престъпна авантюра, предателство и тероризъм", но няколко часа по-късно се споразумява с Пригожин и оттегля всички обвинения. "Той определено изглежда по-слаб", казва Константин Ремчуков, собственик и главен редактор на "Независимая газета" пред ВВС.

Изданието "Политико" пише: "Краткотрайният бунт на военачалника Евгений Пригожин разкри слабото сцепление на Путин върху лостовете на властта, разединението в редиците му и слабостта на отбраната на границите на Русия. Лекотата, с която наемниците на Вагнер на Пригожин успяха да поемат контрол над руска територия и да преминат на по-малко от 200 километра от Москва – и видеоклиповете на руснаци, които ги аплодират – показаха, че режимът на Путин далеч не е непобедим".

В коментар за "Дойче веле" Роман Гончаренко казва: "че ще стане така, бе ясно от самото начало на нахлуването на Русия в Украйна. Несправедлива война с такива мащаби - това е гигантски и безумен експеримент, включително над собствената страна. Путин не би могъл да бъде сигурен в неговия успех, но реши да рискува. Той предпочете да не мисли за това, че в историята завоевателните войни рядко завършват с успех за агресора. Натъпквайки обществото с пропаганда, руският президент пося драконови зъби - омраза, милитаристко и имерско опиянение, жестокост. И ето, че всичко това покълна - засега под формата на наемниците на Пригожин".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив ще играе контрола с гръцкия Арис Солун на "Колежа" в неделя
Ботев Пловдив ще играе контрола с гръцкия Арис Солун на "Колежа" в неделя
Боксьорът Даниел Асенов взе два рунда, но отстъпи на поляка Якуб Смолински на Европейските игри в Краков
Боксьорът Даниел Асенов взе два рунда, но отстъпи на поляка Якуб Смолински на Европейските игри в Краков