НОВИНИ

След похода на Пригожин в Русия - какво следва?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 25.06.2023
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Слушай новината

Какво предстои - това е въпросът, който целият свят си задава днес след 24-часовия бунт на "Вагнер". Вече се появиха спекулации за смяната на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб - Валерий Герасимов. Но тази рокада едва ли ще остане единственото последствие от еднодневния бунт. Ярък беше контрастът между подкрепата на над 80% от гласувалите по време на избори за Путин и аплодисментите за бойците на "Вагнер" в Ростов. Отслабен ли е руският лидер, реалистично ли е обещанието му за "пълна амнистия" за "Вагнер" и Пригожин и как ще се отразят сътресенията в Русия на войната в Украйна?

Бунтът, който спря точно толкова внезапно, колкото започна. Най-голямото изпитание за властта на Владимир Путин за 23-те му години години начело на Русия, което изглеждаше сякаш предстои да се пролее кръв. Приключи със споразумение, договорено от друг и изпълнено с много неясноти. Експерти са на мнение, че примирието е само привидно, а сблъсъкът с Пригожин на практика е началото на края за Путин.

"Путин излиза от тази ситуация силно отслабен. Мисля, че няма да има руснак, който да не се сети за събитията и да не си каже "Частна армия необезпокоявано се придвижваше цял ден към Москва. Никой не ги спря и им позволиха да се разминат без реални последствия. И то след изказването на президента по телевизията." Казваха им, че той е безалтернативен, че е силен мъж, който изправи Русия на крака. Сега това не звучи особено правдоподобно", каза проф. Браян Тейлър от университет Сиракуза.

Пред БНТ руският журналист Денис Каратков заяви, че е изненадан от реакцията на Кремъл.

"Стана ясно, че метежът е нещо, което може да бъде простено и договорено между всичките страни в него и това не беше обявено от президента, от министъра на отбраната, а от президента на съседна държава - Лукашенко. По-голямо унижение от това не можех да си представя. Нямаше нито възможности, нито воля на едната или другата страна, да бъде разрешен този въпрос. Социологията в подкрепа на Путин ни показваше, че зад него, не си спомням колко бяха, май някъде около 80-90 процента подкрепа. Твърде, твърде много. Когато въоръжените колони на Вагнер се придвижваха към Москва, къде бяха тези тълпи с портретите на Путин?", заяви Денис Каратков - журналист от списание "Досие", заяви Денис Каратков - журналист от списание "Досие".

Че Русия е отслабена коментира и американският държавен секретар Антъни Блинкен. Подигравателни коментари дойдоха от Украйна. Сега на ход е Русия - Пригожин отива в Беларус, "Вагнер" се разформирова, а бойците, които не са участвали в метежа ще се влеят в редовната руска армия - такова е официалното съобщение от Кремъл. Но в изминалото денонощие лидерът на "Вагнер" запази нетипично за себе си мълчание в социалните си мрежи.

"Евгений Пригожин ще трябва да си наеме човек, който да опитва храната му и да му пази гърба. Няма никакво съмнение, че мнозина, включително Путин са му гневни. А Путин е човек, който помни дълго и си отмъщава. Рано е да твърдим какво ще се случи с Пригожин - възможно е да се върне на фронта. Но също така и да бъде убит - след седмици или пък месеци. Има много сценарии", заяви Браян Тейлър.

Пред "Скай нюз" бивш началник на генералния щаб на Великобритания не изключи решението Пригожин да замине за Беларус да е част от нова стратегия за Украйна и от беларуска територия да бъде предприета повторна офанзива на Киев. Преди месец Москва сключи с Минск сделка за разполагане на своите тактически ядрени оръжия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се наложи над Пирин Благоевград в учебна игра
Левски се наложи над Пирин Благоевград в учебна игра
24-часовият бунт на Пригожин - хронология на събитията
24-часовият бунт на Пригожин - хронология на събитията