НОВИНИ

В "Референдум": Какво смятат хората за най-важно при продължаващите преговори за правителство?

старт консултациите президента румен радев съставяне правителство
bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 12.03.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Кое е най-важно в преговорите за съставяне на кабинет – общите приоритети, конкретните политики или съставът на Министерски съвет? Отговорите дава специално социологическо проучване на "Галъп", проведено за предаването "Референдум" тази вечер.

Преговори и предизвикателства - ще има ли правителство? След консултациите при президента и преди връчването на мандата, ще се стигне ли до консенсус за ротацията? Какво е сложено на масата на преговорите и кое ще бъде голямото предизвикателство за вземането на окончателно решение от управляващите?

Според по-голямата част от допитаните (62%) това, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се водят при закрити врати не е добър вариант, защото обсъжданията според тях са непрозрачни. Всеки трети участник в проучването смята, че по този начин обсъжданията протичат по-спокойно.

"Галъп" проучва какво е мнението на хората за това коя е най-обсъжданата тема между политическите сили. Според 41% от анкетираните преговорните екипи договарят най-вече разпределението на регулаторите. Всеки четвърти смята, че се разпределят министерски постове. 12% мислят, че се договарят други неща. 11 на сто не знаят за какво се договарят политическите сили.

Мнозинството от анкетираните - 62% смятат, че на практика не е възможно да има управление без подкрепа от ДПС. Една трета от хората (36%) са на обратното мнение. Едва 2% са отговорили с "не знам".

Гледайте цялата дискусия в "Референдум"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфонсо Дейвис размисли за Реал, може и да остане в Байерн
Алфонсо Дейвис размисли за Реал, може и да остане в Байерн
Борислав Попов пред БНТ: Правим всичко възможно, за да излъчваме Конгреса онлайн
Борислав Попов пред БНТ: Правим всичко възможно, за да излъчваме Конгреса онлайн